Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кражбата и контрабандата на лекарства да се криминализират

 Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства е създадена  през ноември 2013-та година от търговци на едро, които имат разрешителни за паралелен внос и могат да осъществяват тази законова търговия на територията на европейската икономическа общност. 

В отворено писмо асоциацията адмирира действията на прокуратурата,  МВР и Изпълнителната агенция по лекарствата, чийто общи  действия доведоха до първата акция за пресичане на нелегални практики с лекарства.

Според Боряна Маринкова, която е изпълнителен директор на Асоциацията, това не е нелегален износ, а "кражба и контрабанда на лекарства, както и нарушение на Закона за лекарствените средства в хуманната медицина и не може да бъде окачествявано с икономически понятия".

От асоциацията, а и от КРИБ, предлагат за пореден път промени в Наказателно процесуалния кодекс, с които фалшифицирането, нарушаването на веригата на лекарствоснабдяването, кражбата и контрабандата  на лекарствата да бъдат криминализирани, а  извършителите наказани с цялата строгост на закона. В момента  се налагат административни ограничения,  промени в режими, ограничителни списъци, но те засягат бизнесът, който спазва правилата, твърди Маринкова.

До момента никакви други контролни механизми не спряха порочните практики и затова трябва да има промени в НПК.

Тя припомни, че за да може да се изнесе един лекарствен продукт законно от държавата, се подава уведомление  до регулатора като изричното условие е първо местният пазар да бъде покрит от продукта и българските пациенти обезпечени. По законов път няма как да се достигне до липса на медикамент от участниците, които спазват закона. Многократно сме  алармирали за размерите на тази дейност, включително и в открито писмо от 20-ти март, сме казали, че има нерегламентирани практики.

Асоциацията настоява и за въвеждането на електронна система, достъпна в реално време, в която всички участници на пазара търговци на едро, аптеки,  ИАЛ да имат поглед върху всяко едно лекарство. Налично ли е, къде се намира, какъв е неговият път и неговата динамика, в какъв обем е и ако е достатъчен да бъде изнасян. Веригата на лекарствоснабдяването е лесно проследима и дава яснота за наличност или липса, обясни Боряна Маринкова. Това е цялостен контрол на системата. Така няма да се стига до злоупотреби.

Според нея мораториумът върху новите лекарства е нарушение на Конституцията и крайна мярка, дори тя да касае само един пациент. Има по- меки, ефективни, пазарни и социални методи, вместо забрана с цел пестене. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18