Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп решава с икономически хитрости политически сложности

| обновено на 07.12.17 в 15:59

Няма никакво съмнение, че Ерусалим е историческата столица на Израел. Въпросът е може ли в този момент градът на трите религии да бъде столица на еврейската държава. 

ака външнополитическият анализатор Валентин Вацев започва коментара си за последиците от решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в свещения град.

Според него докато в Конгреса правят сухи тренировки за импийчмънт на президента, Тръмп сам се вкарва „във всички възможни батаци, бъркотии, неразрешими конфликти в световен мащаб“.  Той посочи замразените отношения с Русия, с Китай, на  трето място - срутването сега на отношенията с целия Близък изток. Четвъртият голям конфликт предстои – „оклепване и съсипване на всички възможни отношения с Иран" най- късно до януари, което „ще доведе до изолация на Белия дом от всички“.

След това на Тръмп може да му се поиска импийчмънт за цялостна политическа дейност за невъзможност да ръководи политиката на великата страна. Той в момента е заложник на своите противници. В момента, в който решат да пренесат посолството на САЩ в Ерусалим, главният поддръжник на арабския интерес ще бъде Демократическата партия и очаквам Хилъри Клинтън да пристигне в Тел Авив и да даде яростна подкрепа на Палестинската автономия. 

Анализаторът посочи още, че дори евреите не са единни за решението на Белия дом, защото противниците на премиера Нетаняху също са на нокти. Тръмп губи геополитическата война с клана Клинтън и трудно може да му се помогне. Той не успява да ръководи процеса.

Вацев смята, че грешката на Тръмп е опитът му с икономически хитрости  да решава политически сложности. Политиката е отделна сфера и със смели икономически скокове можеш да постигнеш само обратни резултати. Той е принуден по логиката на ситуацията да опровергава сам себе си. Тръмп непрекъснато опровергава себе си и противоречи на себе си.

Той прогнозира конфликтни ситуации в Близкия изток след решенията на американския президент, но очакването му е те да  доведат до нови правила на новата Студена война.

Война в Ерусалим е недопустима, трябва да се седне на масата за преговори и това ще стане. До две седмици трябва да има инициатива за преговори. Тръмп пак е на загуба, защото ще е бил принуден да се откаже от решението си. А това е загуба за него, а може би това е целта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18