Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече 114-та година българските студенти честват своя празник

Студентският празник за първи път се отбелязва у нас през 1903 година

| обновено на 08.12.17 в 09:32
Автор:

Днес е празникът на българските студенти, чието начало е назад в годините.

През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото Висше училище в България да има "по-особен, свой празник". 

На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет на Висшето училище определя деня на просветителя Св. Климент Охридски - 25 ноември /8 декември - нов стил/, за свой празник. 

За първи път студентите го отбелязват през 1903 г. в салона на читалище "Славянска беседа" в София. 

През 1905 г. в Правилника на Висшето училище, което тогава вече се нарича Софийски университет "Св. Климент Охридски", за пръв път е записан текстът, че 25 ноември е патронен празник на университета. 

От 1916 г. в резултат на официалното въвеждане на Григорианския календар в България годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. 

Така с годините най-старото и престижно висше училище в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност. 

Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 г. и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. 

През 1962 г. празникът на висшето училище на 8 декември отново е възстановен. След 1968 г., когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на Св. Климент Охридски отново става 25 ноември. 

Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на 8 декември и определя за свой официален празник 25 ноември - денят на патрона на университета - Св. Климент - архиепископ Охридски. 

Осми декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник. 

Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г. 


Над 60 хиляди са завършилите висше образование у нас през миналата година, показват данни на НСИ, като близо 37 хиляди са жените висшисти и 23 хиляди - мъжете.


Според последни данни на Евростат - около 30 на сто от младите българи на възраст 30-34 години са с висше образование, като стратегическата цел е през 2020 г. процентът в тази възрастова категория да достигне около 40 на сто.


Висшистите в ЕС са около 40 процента от общото население на Евросъюза, или малко над 200 милиона, при население на ЕС към 1 януари 2016 г. от 510 млн. Души, сочи статистиката.  


Най-много хора с висше образование има в Исландия, Норвегия и Швейцария.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Деца изпълняват опасни каскади върху кран в "Прослав"

В група за забелязани случки и събития в Пловдив се разпространява информация от разтревожен гражданин, който алармира за деца, покатерили се на опасно висок строителен кран.  От публикацията и приложените снимки става ясно, че това се е случило  в запустял строеж в изоставения комплекс "Слънчогледи" в кв. Прослав.   В коментара си мъжът..

обновено на 16.04.24 в 15:07

Близо 50 000 пловдивчани вече са декларирали доходите си пред НАП

Това съобщават от приходната агенция две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април. Над 85 % от тях са го сторили електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Останалите са изпратили формулярите си по пощата или директно в офис на приходната агенция.  Данъчна декларация подават всички, получили през..

публикувано на 16.04.24 в 13:01

Пак агресия на пътя

Нов случай на самопразправа между шофьори – този път на пътя Пловдив – Асеновград на кръговото за Крумово.  41- годишен моторист е подал сигнал в полицията, че е бил принуден да спре до кръговото след като лек автомобил Фолксваген го засякъл.  Веднага след това от шофьорското място слязъл непознат младеж, нахвърлил се върху него с намерение да..

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Общината ще купи 10 електробуса

В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане.  Процедурата ще започне през май и през тази година тя не се очаква да бъде..

обновено на 16.04.24 в 11:33

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив.   „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34