Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще мерят ли пътните полицаи кръвна захар

Според д-р Румен Богданов, председател на Българската асоциация на болните от диабетно стъпало, проектонаредбата на здравното министерство, която ограничава правото на болни от диабет в тежка форма, както и на сърдечно болни да шофират, е изключително рестриктивна.

Болните от диабет тип1-инсулинозависими, са около 70 000 души. Това са хората, които могат да развият хипогликемия. Те обаче са много добре обучени да следят и преценяват състоянието си и не биха рискували да се качат да карат кола, ако се чувстват зле, обясни д-р Богданов. Според него проектонаредбата съдържа доста недомислия- като например какво ще стане с диабетиците, които вече имат шофьорски книжки. В същото време той смята, че общопрактикуващите лекари ще бъдат натоварени с огромен брой прегледи, за да установят състоянието на страдащи от тези заболявания, за да отговорят на изискванията на наредбата.

Как КАТ ще спира всяка кола, за да пита за заболяванията на шофьора, ще мерят ли катаджиите кръвната глюкоза, риторично пита д-р Богданов.

Достъпът до получаване на свидетелства за правоуправление за диабетици ще стане по-скъп, смята общопрактикуващият лекар д-р Кирил Еленски. От опита, който имам вече над 30 години, това няма да доведе до намаляване на ПТП. Интересно е обяснението - че така се адаптира документът към европейска директива, но няма ясно описани мотиви, обясни лекарят. 

У нас основните проблеми идват от превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици или лоша дисциплина на пътя. Точно болните хора са много дисциплинирани и предпазливи, когато шофират, смята д-р Еленски. 

В наредбата има много неясноти, дори пропуски. Болните от диабет или сърдечноболните са диспансеризирани, но диспансерното наблюдение се прави от семейния лекар, не от невролог или кардиолог. Това е абсурд, който не подобрява по никакъв начин движението по пътищата, допълни д-р Еленски. 

Разговора на Елена Крушкова с д-р Румен Богданов можете да чуете в прикачения файл. Чуйте също интервюто с общопрактикуващия лекар Кирил Еленски, както и анкетата на Димитър Владимиров как пловдивчани приемат готвеното ограничение.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17