Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредното дело срещу Ахмед Муса продължи с изслушване на експертиза

В дейността на Ахмед Муса̀ и 12-те обвиняеми има заплаха за националната сигурност, тъй като разпространената от тях антидемократична идеология генерира напрежение в мюсюлманската общност и целѝ капсулирането й – това сочи комплексната експертиза, представена в пловдивския Апелативен съд. 

Заключението направи вещото лице арабистът Милко Василев. Преди това защититата поиска оттеглянето му от процеса, с аргумента, че е бил служител на ДАНС през 2010 година, когато е разследвана групата, съставена предимно от имами.

„Недопустимо е да си бил част от дадена акция като агент на ДАНС, а сега да си вещо лице по делото“ – заяви адвокат Ина Лулчева.

Муса́ се появи на съдебното заседание, но не поиска да коментира пред журналисти делото с обяснението, че им няма доверие в отразяването на процеса.

Съдът постанови да се изиска официална информация от ДАНС за това дали Милко Василев е бил в структурите й в споменатия период.

Все пак Василев бе допуснат да представи резюмето на тройната тюркологична, арабистка и историческа експертиза, чийто обем е 450 страници с участието на 4-ма специалисти. Тя е базирана на преводи и изследвания на иззетите от обвиняемите при обиските книги, брошури и всякакви книжни материали.

Според експертите материалите съдържат идеологията на салафизъм и уахабизъм, които са консервативни течения в сунитския ислям.

Според заключенията на експертите в дейността на Муса́ и имамите се наблюдава агресивен етноцентризъм, който цели консолидация на дадена общност. В проповядваната идеология се внушава императивът за сляпата вяра и се апелира към антисоциално и антидемократично поведение.

„Наблюдава се демонизиране на демокрацията и призив за религиозна война срещу нея“ – сочат експертите.

Открити са и текстовете на су́рите 2 и 14 от Корана. „Кумулативното проповядване на тези два религиозни текста се използва при подготовката на крайните екстремисти и камикадзета“ – разкри арабистът.

Пловдивският Апелативен съд разглежда за втори път делото срещу Ахмед Муса́. По обвиненията за тероризъм и участие в група за проповядване на антидемократична идеология апелативните магистрати му наложиха 2 години затвор, а неговите съучастници бяха освободени с административни наказания. На по-горна инстанция обаче Върховния касационен съд отмени решението и то бе върнато отново за разглеждане на апелативно ниво.

Наскоро пазарджишкият Окръжен съд, където се гледа друго дело за радикален ислям срещу Муса́, го освободи след 3-годишен престой в ареста, като му наложи парична гаранция от 7500 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Неистова жега до 40 градуса прогнозират за днес

В 18 области е обявен оранжев код заради високите температури, а в останалите 10 жълт код. Максималните температури ще са между 35 и 40 градуса.   Очакваната максимална температура за Пловдив е 39 градуса.  Днес ще бъде слънчево, след обяд и горещо с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър с източна..

публикувано на 13.08.24 в 08:54

Потушават окончателно пожарите край Златосел

Овладян е пожарът във вилната зона на Златосел в община Брезово, съобщи тази сутрин кмета на общината Калин Калапанков, в чийто землища горят пламъците. Остава днес да се потушат изцяло, прогнозира той.   4 масивни вили са  изгорели,  унищожени са и други 6 други дървени постройки. Така общо изпепелените сгради са 10, много повече са спасени...

обновено на 13.08.24 в 08:38

Министър Калин Стоянов идва за оставката на Георги Чергов

Очаква се министърът на вътрешните работи Калин Стоянов да пристигне в пловдивската дирекция на МВР заради случая, при който 7-годишно дете застреля баща си на работното му място в сградата на Специализираните полицейски сили в Пловдив.  Убитият 49-годишен полицай Николай Филипов е бил служител на сектор „Специални тактически действия“.  Заради..

обновено на 13.08.24 в 08:28

Колеги на убития полицай намерили детето му с пистолет в ръка

Дисциплинарна проверка ще изяснява има ли някакви пропуски в дейността на служителите на сектор СПС и в какво се изразяват те, както и кои са лицата, допуснали такива нарушения. Това заяви пред журналисти директорът на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов по повод нелепия инцидент, при който полицай бе застрелян от 7-годишното си дете на..

обновено на 13.08.24 в 08:12

Под контрол е пожарът край Брезово, който изгори 4 вили и коли

Ограничен е пожарът във вилната зона на Златосел в община Брезово. 4 масивни вили са  изгорели, една е спасена, като има унищожени и други 6 други дървени постройки. Пламъците са погълнали и няколко автомобила.  Огънят е обхванал 400 декара широколистна гора и сухи треви, като усилията сега са той напълно да бъде потушен. На място остават дежурни екипи...

публикувано на 12.08.24 в 22:24