Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живеем в постпреходна реалност, която прави ГЕРБ силна

Политическият дебат в България зацикли. Започнахме да приемаме споровете и скандалите за нещо нормално. И двете основни политически групи – ГЕРБ и БСП се държат мобилизирани по този начин и всеки месец ние отчитаме едни и същи нагласи. Това заяви политологът Първан Симеонов.  

По думите му, вътрешната мобилизация обаче не мобилизира  избирателите, а само твърдите партийни привърженици. Около тях се групира  по-голямата част от политически активните хора. „Всмуквайки“ по този начин дебата и изцяло изземвайки го, двете големи политически сили не дават на избирателите да гледат настрани. Това обаче не може да продължава вечно. Избирателите ще започнат да търсят генерални алтернативи.

Това обаче, което спасява политическия процес в момента  да погрознее съвсем в очите на хората, са две неща. Първото  изглежда логично - ясни управляващи, ясна опозиция. Второто е, че има нелоши показатели в икономиката. Ситуацията не е кризисна и няма паническо обществено търсене за нещо ново, а традиционно търсене на новото. За него моментът е назрял, защото в Парламента бяха представени  обилно поредица  алтернативи от популистки тип, които обират общественото напрежение.  Парламентите обаче се банализират и започва оглеждане за нещо „ново“ на „новото“. Има вече параполитически актьори, които загатват за нещо ново като Слави Трифонов. Не казвам, че той може да бъде  Сакскобургготски от 2001 или Борисов от 2009, но от днешна гледна точка може да е по-добър от Бареков и Марешки.

По думите на Симеонов,  от пушека от престрелката на тема „приватизация“ следва замъгляване и в единия и в другия окоп, от което избирателите могат да се разбягат към други опции. Ситуацията е шизофренна – дясноцентристката политическа сила – партията на масовия градски българин, с по-добра житейска перспектива оспорва приватизацията, а онеправданите леви – селско население и по-възрастни, се брани по темата за приватизацията. Това шеметно наблюдение е свидетелство за мимикрията на политиците и за това, че ГЕРБ извади полза от това, че е постпреходна политическа сила. Преходът свърши, но ние живеем в постпреходна реалност, в която ГЕПБ  удря силите на прехода – „сините“ и „червените“.

Чуйте повече от звуковия файл:  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17