Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На подсъдимата скамейка за КТБ липсват БНБ и Прокуратурата

Мегаделото КТБ днес не тръгна, защото собственикът Цветан Василев, който е в Сърбия, бил нередовно призован. За фалита на банката на подсъдимата скамейка са изправени още 17 души. Според обвинителния акт нанесената щета на банката е 2,5 милиарда лева.

Съпредседателят на сдружението на вложителите в КТБ „Ние гражданите“ Вера Ахундова заяви пред Радио Пловдив, че случилото се е  е пълен фарс, защото никой от прокуратурата и властимащите не очаква този процес да има финал. Това са безкрайно напасвани факти, документи,  експертизи, които нямат никакви счетоводна стойност, а освен това на  подсъдимата скамейка липсват виновниците. Прокуратурата и БНБ са основните виновници, по- малка вина имат КФН и изпълнителната власт. Решението за фалита на КТБ е взето при президента Росен Плевнелиев на Консултативен съвет без да имат точна информация за истинското положение на банката. Една пирамида не може да извади 1 милиард и 200 милиона лева за 7 дни, нито да останат в банката още 1,2 милиона лева три дни след затварянето й.

Тя подчерта, че т. нар. дружества със специално предназнечение не са забранени от закона и абсолютно всички банки у нас работят по този модел, въпреки че е рисков. Това беше поправима щета. Ако в деня на влизането си кветостирите бяха наложили запор върху фирмите - бушони нямаше да водим този разговор, защото парите в тези активи са тук, те не са изнесени в куфари. Те съдят Цветан Василев за 2,5 милиарда, и отчитат загуби за 4 милиарда, колкото са били депозитите. Всъщност 4-те милиарда са активите, които господата искаха да вземат и си ги взеха. Нищо не е останало. Вложителите нищо няма да вземат, ако не осъдим държавата в чужбина.

Ахундова съобщи, че преди седмица вложителите са получили от Административния съд стенограмите от заседанията на парламентарната комисия за КТБ „Атанасова“. Там за основен виновник за фалита на КТБ се посочва БНБ,  но омертата е наложена и излизат с решение противоположно на дискусиите, които водят там. Целта на цялата тази операция, която изглежда фарс за някои, но е  трагедия за други, е да спаси държавата от нас вложителите, защото държавата е отговорна и трябва да плати нашите пари. Освен това се гарантира обогатяването на 10 души до неимоврени размери.

Вложителите водят всички дела за източването на КТБ в  чужбина, включително и по закона Магнитски, защото смятат, че тук се опитват да им затворят устата. 

Целият УС на БНБ трябва да бъде обвинен. Поведението на тогавашния управител Иван Искров е позорящо за БНБ. БНБ иска указания от политиците какво да прави и ги изпълнява, въпреки че това е независима институция. Ако са считали, че финансирането е рисково е трябвало да реагират, т.е. те въобще не са си свършили работата. Те са виновни за бездействието. Ролята на прокуратурата в казуса КТБ е като на слон в стъклария – няма банка, която да издържи на подобна психоза и паника. Всичко което се прави в банка се прави дискретно, а не с циркове.

 Според Ахундова стенограмите от комисията "Атанасова" показват, че влизането на прокуратурата е по сигнал на бизнесмена и издател Иво Прокопиев, а  ДАНС не е била информирана за акцията. Трима са основните изпълнители на поръчката БНБ, прокуратурата, медиите на Пеевски, а   инициаторът е Иво  Прокопиев и неговата „Протестна мрежа“. Целта е да ограбят това, което лежи на криво. Първата цел е грабеж на т. нар. дружества – бушони, които са имали заложени  акции в КТБ. Оттам – нататък инвестициите, които са правени след тях, са били заложени към тях, а не към банката. Ако бяха блокирали акциите на тези бушони по тази верига, можеше да запорират всички активи, а  те обявиха бушоните в несъстоятелност и освободиха активите по веригата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55