Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е индустриалният хъб на страната, новите работни места са повече отколкото в цяла Северна България

Пловдив става все по-привлекателен за инвеститорите, но се задъхва от бурния растеж

Шестият най - стар град в света с хилядолетна история е изключително модерен и отворен за бизнес

| обновено на 14.12.17 в 16:11

Пловдив се задъхва, тъй като не е подготвен за бурния икономически растеж през последните години. Бизнесът обаче инвестира там, където смята, че ще е най – добре. Това заяви кметът Иван Тотев по повод връчването на годишните отличия за стратегически инвеститор за регион Пловдив. 

Кметът подчерта, че икономическите успехи на Пловдив през последните години се дължат на спокойната базова обстановка в страната и в Европа, натрупания потенциал в сферата на образованието и преди всичко на човешкия потенциал. Пловдивският регион е най – гъсто населеният в България, посочи Тотев. По думите му, отпушването на инвестиционния процес е довел до икономическия бум в Пловдив.

Кметът призна обаче, че инфраструктурата е голям проблем за града. Връзката по направлението север – юг е трагична, посочи Тотев. Частично решение на проблема се очаква догодина, когато трябва да бъде отворен бул. „Северен“. Свързването на „Северен“ с „Карловско шосе“ и оформянето на вътрешноградска дъга пак ще е частично решение, но ще е крачка напред, отбеляза кметът.

Той уточни, че до средата на следващата година се очаква да е готов проектът „Модър – Царевец“, тъй като вече са издадени заповедите за отчуждение на всички имоти там и ако се стигне до  съд, този вид производства са бързи.

Активно се работи и по връзката между районите „Южен“ и „Тракия“ за изграждане на мост между „Кукленско шосе“ и „Цар Симеон“. Там се избира проектантски екип, очаква се да не се налагат отчуждителни процедури. Тотев обясни, че тази връзка е много важна, тъй като в края на 2019-та или началото на 2020-та заради прокопаването на тунел под Централна гара ще бъде прекъснат бул. „Христо Ботев“. Надявам се да се справим всички заедно, обобщи пловдивският кмет.

На официална церемония той връчи на 14 компании годишни отличия за стратегически инвеститор за регион Пловдив. Първата награда отиде при компанията „Белла България“, определена като абсолютният регионален шампион в хранително-вкусовата промишленост. 

Снимка

Новоразкритите работни места в Пловдив и региона през последните години са повече от тези в цяла Северна България. Пловдив бележи значителни успехи в икономически план, показва най – новото проучване на Института за пазарна икономика за регионите в страната.

Пловдив е шестият най – стар град в света, но въпреки хилядолетната си история,  градът е изключително модерен и отворен за бизнес.

Регион Пловдив се превърна в индустриалния хъб на страната, като водещ е секторът производство. Само в Тракия икономическа зона са привлечени около един и половина милиарда евро инвестиции за последните 20 години.

Пловдив се развива и като втора най – атрактивна Ай Ти и аутсорсинг дестинация в страната. Почти 70 са компаниите с офиси в града, а заетите в сектора са над 6000 души. 

Секторът производство заема половината от местния брутен вътрешен продукт, а сключените сделки до средата на декември са за над 600 милиона лева. 

2017-та е рекордна година за бизнеса, тъй като приходите от платен данък за придобиване на имущество към общината надхвърлят 16 милиона лева, отчете кметът Иван Тотев. 

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

публикувано на 20.07.24 в 22:20

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43