Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив може да посрещне 2019-та с ремонтиран площад

До Коледа очакваме размразяване на процедурите за галерията на "Гладстон", транспортните линии и квартала със социални функции

| обновено на 15.12.17 в 16:08

Тази седмица община Пловдив обяви обществената поръчка за ремонта на площад "Централен". Има голям шанс, той да бъде реконструиран преди Пловдив да е Европейска столица на културата през 2019 година. Това каза в интервю за Радио Пловдив директорът на Дирекция "Обществени поръчки" в общината Тодор Тодоров. 

Най-важната и тежка е процедурата за облагородяването на пространството на площад "Централен". Дълго време течаха съгласувателни процедури с Министерството на културата, защото нашият площад е един музей на открито, допълни още Тодоров.  Там ще тече процедура по инженеринг, защото един изпълнител ще направи проектиране, след това и строително - монтажните работи. 

Екипът на главния инженер Йордан Калев е подготвил цялата поръчка, където акцентът е археологията и античността, които ще се вплетат в съвремието. 

800 дни са заложени като максимален срок на изпълнение, защото това е времеви период даден от експертите, позовавйки се на подобни проекти, изпълнявани през годините в Пловдив.

Надяваме се, обаче да завършим в много по-кратки срокове, заяви Тодоров. Той уточни, че съгласувателните процедури са много тежки, не е изключено и да се появи и нова археология, това е защита на възложителя като срок на изпълнение. 

Отваряме офертите на 23 януари, надяваме се да няма фиктивни жалби, които да спъват процедурата, допълни юристът. 

По повод на трите обжалвани обществени поръчки, тези за галерията на ул. "Гладстон" за 3,5 млн. лева, транспортните линии, както и квартала със социални функции до бул. "Мария Луиза" се очаква през другата седмица те да бъдат размразени.

Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе с официално потвърждение, че Анка Ангелова и Ботьо Иванов не са обжалвали отказа, който е постановен. Това става защото няма внесени такси по жалбите, които са подали лицата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им. Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимен

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24