Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилеен концерт на ансамбъл "Дилянка"

Юбилеен концерт-спектакъл „В очакване на Коледа“ на ансамбъл „Дилянка“ ще се състои в Дом на културата „Борис Христов“. 

Събитието е посветено на 70-годишният юбилей на Мария Кьосева – създател и хореограф на фолклорен ансамбъл „Дилянка“.

Успях да предам на младото поколение любовта към българския фолклор. Най-голямата награда за мен е светлинката в очите на децата и признателността на родителите. Децата обичат фолклора, обичат българското, заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Кьосева. 

Художественият ръководител на ансамбъл "Дилянка" допълни, че сега медалите ги раздават на килограм. 

Отиваш в магазина за един лев и си купуваш статуетки, медалчета. Аз съм против конкурсните начала по принцип, защото всеки има субективно мнение. Когато музиката стане кратна на сърцето, а сърцето започне да тупка с ритъма на музиката - значи е стигнало до зрителите, коментира Мария Кьосева.

Тя призна, че много пъти е искала да се откаже от своята работа, защото вече никой не мисли за култура, за икуство и още по-малко за фолклор, но чрез признателността на децата и публиката, тя е преодолявала трудностите. 

Цялото интервю с Мария Кьосева можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

In Memoriam

На 92- години почина Цветана Кавалджиева, чийто професионален път е изцяло свързан с Радио Пловдив. Тя беше дългогодишен журналист и негов заместник-главен редактор, преди да се пенсионира.  Погребението ще бъде утре от 11 часа на Рогошките гробища. Радио Пловдив изказва съболезнования на близките й. 

публикувано на 15.08.24 в 14:01

Обявиха 14-тия конкурс за поезия "Добромир Тонев"

Община Пловдив и Дружеството на писателите  обявиха 14-тия национален конкурс за поезия "Добромир Тонев" за автори  до 45-годишна възраст. Той се осъществява със съдействието на ИК „Хермес“, ИК „Жанет – 45“, ПУ „П. Хилендарски“, с медийното партньорство на БНР - Радио Пловдив и БНТ 2. Конкурсът за поезия „Добромир Тонев“ е анонимен, темата –..

публикувано на 15.08.24 в 10:36

Честваме Успението на Пресвета Богородица

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Откриха български герб с лъв от 14 век на Перперикон

Коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв откриха на Перперикон. Това според проф. Николай Овчаров е доказателство за наличието на български герб през 14 век. Той подчерта, че това е хералдическо изображение и съответства на lionpassant или „лъв в движение“. „Опашката е вдигната по характерния начин..

публикувано на 14.08.24 в 11:26

Етнографският музей представя древни плъстени послания

"Българските плъсти - послание от древността" е названието на Националната изложба, която представя Регионален етнографски музей Пловдив. Експозицията съдържа плъстени изделия от цялата българска територия, събрани от шест музейни институции - Национален исторически музей - София, Национален етнографски музей - БАН, Дирекция на музеите - Копривщица,..

публикувано на 13.08.24 в 10:00