Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската Темида спешно търси 90 съдебни заседатели

С 41 гласа "за" и нито един "против" общинските съветници гласуваха да бъде избрана комисия за подбор на кандидати за съдебни заседатели към Окръжен съд - Пловдив. 

Комисията е от деветима членове, с председател  съветникът от ГЕРБ Ясен Михайлов. 

Съгласно Закона за съдебната власт трябва да бъдат избрани 90 съдебни заседатели. 

Подборът е по документи, а вторият етап ще е събеседване с кандидатите. 

До края на февруари догодина ОбС трябва да одобри кандидатите, а списъкът с избраните съдебни заседатели трябва да бъде изпратен в Апелативен съд Пловдив. 

Критериите към кандидатите ще бъдат оповестени на първото заседание на новоизбраната общинска комисия, което вероятно ще се проведе още утре. 

В интервю за Радио Пловдив председателят на Общинския  съвет Савина Петкова припомни, че според новите изисквания,   кандидатите за съдебни заседатели, родени преди 1973 г. вече подлежат на проверка за контакти или принадлежност към органите на бившата Държавна сигурност. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Иван Петков-Бебето отново ще води листата на БСП в Пловдив

На свое заседание снощи Градската конференция на БСП – Пловдив подреди листата си за предстоящите парламентарни избори. С близо 71% от  гласовете социалистите определиха за водач на листата си Иван Петков.  След него се нареждат Катя Стоилова, Анастас Ангелов, Теодор Христов, Филип Бакалски, Стефан Георгиев, Пламен Назаров, Йовка Златева, Румен..

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици със 124 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия и др. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки;..

обновено на 24.04.24 в 07:24