Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив взима мерки за по-чист въздух

Община Пловдив стартира проучване  в началото на 2018 година, за да изготви програма за мерките за намаляване замърсяването на атмосферния въздух от транспорт и битово отопление. 

С нея тя ще кандидатства за средствата по ОП „Околна среда 2014-2020 г“ в размер на 50 млн евро, за които могат да кандидатстват 25 общини с нарушено качество на въздуха, сред които и Пловдив. Общината може да  се възползва от 10 млн., след като критериите за кандидатстване бъдат определени. У

правителят на фирмата-консултант  Стефан  Дишовски подчерта, че Пловдив е еднствената община, която вече е подписала договор по ОП „Околна среда“  и има  реална възможност да се възползва максимално бързо от средствата, след като изпълни условието за набавяне на  информация за броя и вида на отоплението, което домакинствата използват, както и за неговото разпределение по райони. 

Дишовски уточни, че цел на администрацията е по тази програма да бъде разработена и методика за въвеждане на зона, чиста от вредни емисии. Данни от мониторинга на атмосферния въздух за седем последователни години сочат, че най-голямо е било замърсяването в Пловдив с фини прахови частици до 2013г – като допустимата норма е била превишавана 150 пъти годишно. 

След 2014 г. броят на отчетените превишавания на нормата намаляват на половина. При установена норма на превишаванията 35 пъти годишно обаче, броят им все пак остава висок, коментира още Стефан Дишовски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двата чешки хеликоптера за борба с пожарите са на летище "Пловдив"

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня утре, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието, съобщи в ямболското село Воден главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села Вчера..

публикувано на 17.07.24 в 21:18

Дълго поле е новата огнена точка в община Калояново (обновена)

Малко след 21 часа бе отворен пътят за Карлово в района на калояновското село Дълго поле. Той бе затворен заради задимяване преди разклона за гара Калояново, причинено от пожар на стърнища от двете страни на пътя и около жп   линията. Огънят е локализиран от два противопожарни екипа.  Близо два часа движението към Карлово се отбиваше през село..

обновено на 17.07.24 в 20:03

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

обновено на 17.07.24 в 20:02

Потушен е пожарът край Стрелча, над Сестримо е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно изгасен , съобщиха от МВР - Пазарджик.  В късния следобед бяха потушени последните локални огнища, но дежурни екипи на пожарната ще останат на дежурство през цялата нощ.  Доброволци и служители на гоското стопарство също ще останат на място. Огънят бушува две денощия, изгоряха около 400 декара горски площи. Пожарът,..

публикувано на 17.07.24 в 20:00

Овладяха пожара край Отец Паисиево, няма опасност за Пролом

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

обновено на 17.07.24 в 17:22