Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за свободата на Райфъла не тръгна, той остава в затвора за празниците

Този път делото се отложи заради самоотвод на съдебен заседател

Пловдивският окръжен съд  отново отложи заседанието  по искането на Атанас Червенков - Райфъла за промяна на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ на по-лека.  То ще се гледа на 3 януари следващата година. 

Същото се случи и преди седмица.  

Този път причината бе самоотвод на един от съдебните заседатели.  Това бе поискано предварително от защитата на подсъдимия, заради подозрения, че съдебният заседател е в роднински отношения с един от прокурорите, които пък са против пускането на Райфъла на свобода.  

Извършената проверка е показала, че  съмнението на адвокатите е напразно и въпросният заседател няма никакви връзки с обвинителите, но самият той си направи самоотвод, в името на пълната прозрачност и гарантиране на честен и обективен процес. 

Съдът  уважи доводите и прие решението на заседателя, но при новата ситуация делото не можеше да продължи преди да бъде избран нов член на журито. 

Самият процес започна с искане на прокуратурата за отвод на един от съдиите – докладчик с мотива, че той толерира защитата на подсъдимия при възникнал остър спор между страните на предишното заседание.  Тогава съдията е направил официална забележка на прокурора за непозволен език, но не е сторил същото спрямо адвоката, който според държавното обвинение се е държал значително по-обидно и недопустимо.  След  продължително разглеждане на искането обаче, съдебният състав го отхвърли.

Подобна „въртележка“ се разигра и на предишното заседание на 15 декември. Тогава пък  защитата поиска отвод на двамата прокурори по делото Атанас Янков и Албена Георгиева с мотива, че не са избрани на случаен принцип, а са назначени и изпълняват поръчка.

Те обаче отхвърлиха този упрек  и днес показаха протоколите за случайния им избор,  тъй като тогава делото бе отложено.

Самият Червенков заяви, че е подложен на „зверска, нечувана и неистова репресия“. Той се оплака от лошото си здравословно състояние, тъй като е получил тежки урологични проблеми заради лошите хигиенни условия в затвора.  Райфъла  иска да бъде освободен,  за да се лекува и протестира, че от 3 години е зад решeтките без влязла в сила присъда.

Съпругата на Червенков -  Евелина, която е конституирана и като негов адвокат твърди, че атаката срещу  мъжа и е заради пазара на ул. „Младежка“, чийто концесионер беше Райфъла.

Червенков имаше 13-годишна присъда, издадена му от пловдивския Окръжен съд, която обаче бе отменена от Апелативния съд. Делото бе върнато в Окръжния съд за ново разглеждане. Червенков и още четирима души имаха обвинения за опит за убийство на Аргир Гяуров, както и за палежи на леки автомобили.

Разпоредителното дело в новия процес е насрочено за 17,18 и 19 януари, следващата година в Пловдивския окръжен съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Почит към Иван Вазов 174 години след рождението му

България чества 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. Той е роден 9 юли 1850 г. в Сопот и умира на 22 септември 1921 г. в София. Кулминацията на тържествата е днес в Сопот, родния град на писателя. В 9 часа в църквата „Св. св. Петър и Павел” ще бъде отслужена тържествена литургия за рождението на Вазов.  На..

публикувано на 09.07.24 в 07:51

Товарен влак запали три пожара край Сопот

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на подбалканската ЖП линия.  Във времето между 18 и 18.40  днес са получени съобщения за горящи треви покрай железопътното трасе. Трите огнища са на много голям фронт - Сопот, Столетово и землището между селата  Розино и Христо Даново. Съобщено е за реална опасност огънят да се прехвърли върху горски масив...

публикувано на 08.07.24 в 21:22

Ограничават движението по част от „Васил Априлов“ заради ВиК ремонт

С повишено внимание да пътуват шофьорите по бул. „Васил Априлов“, в отсечката от кръстовището с бул. „Шести Септември“ до моста на река Марица, предупреждават от ОП „Организация и контрол на транспорта“ в Община Пловдив. Причината е въвеждането на временна организация на движението заради подмяна на част от водопроводната мрежа и..

публикувано на 08.07.24 в 16:43

С 2 мил. лв. подменят уличното осветление в три района в Пловдив

Община Пловдив спечели проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в районите „Източен“, „Западен“ и „Южен”, съобщи заместник-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир Темелков. Проектът е на стойност  1 994 853 с ДДС, като той ще бъде реализиран изцяло с европейско финансиране по..

обновено на 08.07.24 в 15:59

Петима се борят за едно място в ТУ- Пловдив

20 % повече в сравнение с миналата година са  кандидатите за инженери,  подали документи за кандидтстване в пловдивския Филиал на Технически университет. Най-голям е интересът към специалност „Компютърни системи и технологии“ , където за едно място се борят по петима кандидати. Там е и най-високият бал, като голяма част от кандидатите са само на..

публикувано на 08.07.24 в 15:40