Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет общини в Пазарджишка област решават днес за депонирането на отпадъците

| обновено на 28.12.17 в 12:49

Актуалните проблеми на хората от девет общини в Пазарджишко коментираме с областния управител Стефан Мирев, който обяви, че заради сметищата не е изключено да се обяви частично бедствено положение от 1 януари 2018 г.

Мирев поясни, че само в девет общини има проблеми с използването на новото регионално депо. В Панагюрище и Стрелча са решили въпроса от години.

От 11 часа в областната управа ще се проведат срещи с кметове, за да се набележат мерките за справяне с проблемите по места.

Стефан Мирев: Запознат съм с проблема на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, което включва девет от общините в Пазарджик, както и с искането за обявяване на частично бедствено положение. 

Изискал съм от общините да бъдат свикани общинските щабове за защита при бедствие като съм определил днес до 11 ч да получа информация за ситуацията във всяка една община и след това ще свикам и областния щаб за защита при бедствия и ще направим цялостен анализ на ситуацията по общини и ще вземем решение дали е необходимо обявяването на частично бедствено положение или всяка една община ще се справи сама с проблема, тъй като не може да слагаме всички общини под общ знаменател. Това касае общините, членуващи в регионалното сдружение, а именно – Пазарджик, Батак, Брацигово, Велинград, Лесичово, Пещера, Ракитово, Септември и Белово. 

Общините Панагюрище и Стрелча си имат регионално депо и при тях проблемът е решен отдавна и няма проблеми с депонирането на отпадъци. 

Но в съседство на област Пазарджик има и други депа – в Цалапица, в община Доспат, в случая на територията на нашата област има друго депо, но преди всичко да се надяваме на 3 януари да влезе в сила решението на Комисия за защита при конкуренция, пред която е обжалвана. 

Преди всичко да се надяваме на 3 януари да влезе в сила решението на Комисията за защита по конкуренцията, пред която е обжалвано решението за избор на оператор, за да може да бъде сключен договор и от 4 да започне нормалното функциониране на регионалното депо по отпадъците.  

Тъй като Комисията за защита по конкуренцията се е произнесла, че процедурата е законосъобразна и на 3-ти решението влиза в сила, в т. ч. изборът на оператор, и ако на 3-ти влезе в сила  решението община Пазарджик  ще сключи договор с избрания оператор и ще започне нормалното функциониране и експлоатация на регионалното дело и проблемът на тези девет общини ще бъде решен. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Панагюрище ще чества 75 години от откриването на златното съкровище

Община Панагюрище подготвя специална програма, посветена на 75-ата година от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град. Честванията ще се проведат от 2 до 8 декември под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, съобщи пред БТА кметът на Община Панагюрище Желязко Гагов.  Програмата започва с Дионисиеви празници - фестивал..

публикувано на 11.08.24 в 15:59

Жълт код за горещо време

Жълт код за опасно високи температури е в сила за утре за Северна, Централна и Южна България. Предупреждението е в сила за 18 области на страната. Там се очаква температурите да са между 32 и 37 градуса. 

обновено на 11.08.24 в 08:11

Леки промени в цените на основните храни

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, за трета поредна..

публикувано на 11.08.24 в 08:09

Пуснаха водата на Велинград

В късния следобед а варията по довеждащия водопровод " Лепеница" във Велинград бе отстранена.  Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод От общината посочиха, че водоподаването към Пречиствателната станция постепенно се възстановява.  Поетапно се нормализира и подаването на вода към абонатите. Повече от 24 часа голяма..

публикувано на 10.08.24 в 16:47

Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод

Втори ден жители на Велинград са без вода заради авария на главния довеждащ водопровод „Лепеница“ към Пречиствателната станция на града. Аварията е станала в тежък пресечен терен на 150 метра в гората. Заради спецификата на терена изкопните работи се извършват изцяло на ръка, както и пренасянето на тръби и уреди.  Правим всичко възможно да..

публикувано на 10.08.24 в 13:01