Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2018-а културните проекти да се финансират с 11 милиона лева

| обновено на 04.01.18 в 15:06

Как Пловдив се подготвя за домакинството ни на Европейска столица на културата, както и за проектите през 2018 година е интерюто със Светлана Куюмжиева, артистичен директор на общинската фондация Пловдив 2019.

Фондация Пловдив 2019 ще иска от общината над 10 милиона лева за финансирането на културни проекти през тази година. Това заяви в ефира на Радио Пловдив артистичният директор Светлана Куюмджиева. 

Тя уточни, че този бюджет се очаква от общината, тъй като 9-те милиона лева от държавата, предвидени за 2018-та година отиват за инфраструктурта на града.  

Предстои решението за ресурса, който ще отпусне Община Пловдив, да бъде взето от съветниците в края на януари.

Тази година е изключително важна за фондацията, тъй като на 18 април ще бъде представен и доклада от последния мониторинг на Европейската комисия. От представянето в Брюксел зависи дали Пловдив ще получи наградата Мелина Меркури за над 1,5 млн. евро за финансиране на културни събития.

Има предвидени и събития във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Във връзка с шума около новото лого на Пловдив 2019, Куюмджиева заяви, че възприема  всички коментари  като позитивен знак. По думите й оттук нататък то ще бъде знак за качество, който ще легитимира важни културни прояви и събития.

Светлана Куюмжиева каза, че културните събития ще започнат през април с прояви в Тютюневия град, след което през май идват първите дейности за кирилизация. Юни е месец на фестивалите, като там по традиция ще е OPERA Open.

През януари Пловдив 2019 представя първата резидентска програма за артисти, уточни още артистичният директор. Тя добави, че работят усилено и по откриващото събитие на ЕСК 2019 през януари. 

Заложили сме да участват местни артисти, да стане в центъра на града, да имаме подкрепа от Пловдив и държавата за мащабния спектакъл на открито. В България такова събитие не е имало, имаме нужда от международна експертиза в тази посока, заяви Куюмджиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" за войната и мира

В далечната 1932 г. Айнщайн в писмо пита Фройд защо човечеството не може да се избави от обречеността на войните.  Фройд се учудва защо ученият толкова много се възмущава от войната и отговаря: "Та, тя - войната, изглежда природно заложена, добре обоснована биологически, на практика почти неизбежна". Но завършва писмото си така: "Всичко, което..

обновено на 15.06.24 в 10:11

В Хвойна откриват бюст-паметник на отец Атанас Аролски

Бюст-паметник на отец Атанас Аролски ще бъде открит днес в чепеларското село Хвойна. Отец Аролски е знакова личност за региона. Над 50 години е служил в Златоград, а последните години от живота си е свещеник в селата Хвойна, Орехово и Малево. За хората, които са се докосвали до него, той е истински библейски мъдрец и с възрожденски дух. За моливите..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Галерия „Сигна“ представя изложба на Илиян Шарков

Галерия „Сигна“ представя изложбата на Илиян Шарков. Експозицията включва  малка пластика от бронз и живопис.  Авторът е пловдивчанин, завършил е първия випуск на Гимназията за сценични и екранни изкуства. Шарков работи в различни стилове и насоки – реклама, вътрешно оформление, дизайн, живопис, като най-дълго има изяви в рисуването с глазури..

публикувано на 15.06.24 в 07:53

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“ Под режисурата на доц. д-р Петър Одаджиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели  по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с..

обновено на 14.06.24 в 19:34

"Да обичаш Гершуин" с Хилда Казасян и Васил Петров в Пловдив

Концертът „Да обичаш Гершуин“ с Хилда Казасян и Васил Петров ще звучи под звездите в лятно кино „Орфей“ - Пловдив.  Новият музикален проект на Хилда Казасян и Плевенската филхармония със звездни музиканти идва премиерно на 21 юни. Под диригентството на Борислав Йоцов на сцената излизат Теодосий Спасов – кавал и джаз певецът Васил Петров, както и..

обновено на 14.06.24 в 08:59