Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит Йордановден

| обновено на 06.01.18 в 09:40

На 6 януари Православната църква чества Богоявление или Йордановден - един от най-големите християнски празници. Според евангелието на този ден Божият син Иисус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.Светото кръщение пък е едно от седемте тайнства на вярата.

СнимкаПразникът Богоявление е свързан с тайнството на водоосвещението, при което човек се очиства от греховете. Затова навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. 

След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. 

Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

На 6 януари, Богоявление, е и ритуалът за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година.

В народния календар Богоявление се празнува и като Водици, Водички, Водокръщи. А сред имениците е и Бистра. На този ден всеки, който иска да е здрав през годината,  се окъпва или поне се измива на реката. От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.

В Калофер на този ден се провежда и изключително зрелищното мъжко хоро във водите на Тунджа. Всички ентусиасти обличат народни носии и с песен влизат в ледените води на реката. Специално за леденото хоро в Калофер пристигат етнолози от ЮНЕСКО. Те ще наблюдават ритуала, който кандидатства да бъде вписан в световното културно наследство.

Йордановден слага край на т. нар. Мръсни дни – период след Коледа, в който беснуват невидими, необясними, но опасни зли сили. Вярва се, че в полунощ срещу Йордановден небето се отваря, всичко светва, а животните проговарят с човешки гласове. Щом някой види отварянето на небето (стига да е праведен), ще се изпълни всяко негово желание.

Поверия за Йордановден

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Според народното поверие през нощта срещу богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от бог това, което си пожелае.

Интервюто с Гроздалина Георгиева, уредник в Етнографски музей-Пловдив е в звуковия файл.

На този ден имен ден празнуват всички с имена, които съдържат думата Бог, или са произлезли от нея - Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Боян, Найден и доста други.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи каза гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град..

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38

Областният управител поиска военна помощ за пожара в Отец Паисиево

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева отправи искане към Министерството на отбраната за помощ за овладяването и потушаването на пожара, който се разрази към 13.30 часа във вилната зона на калояновското село Отец Паисиево. Искането е отправено към 61-ва Стрямска механизирана бригада за участие с инженерна техника и жива сила. На..

публикувано на 16.07.24 в 15:33

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

  За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК. От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема.  Мобилното приложение на банката също не е активно. От банката посочват, че въстановяването..

публикувано на 16.07.24 в 14:00