Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Карлово къпят булки на Ивановден

Три млади булки, омъжени през 2017 година, ще бъдат ритуално изкъпани днес на Ивановден в карловския квартал Сушица. Древният обред „къпанак“ се прави за здраве, дълъг семеен живот и много деца.  Вековната традиция повелява всички жени, минали под венчило през последната година, да бъдат „изкъпани“ на Дръндевата чешма, а след тях във водата влизат и имениците.

Една от младоженките е именицата Иванка Титова, която първа ще нагази в коритото на чешмата. След нея ритуално ще бъдат полети с ледена вода и Йорданка Нейкова и Марина Тошева. Това съобщи пред Радио Пловдив Гинка Тодорова, председател на местното читалище „Васил Левски 1927 г.“, които организират ритуала. След това под звуците на специално нает оркестър ще се извие хоро, на което се хващат всички жители на Сушица

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Трезора за идеи" сградата на БНБ е от библиотека и музей до обществена баня

42 предложения от 16 държави от 3 континента са получени в Община Пловдив за конкурса „Трезор за идеи“ за нова функция на старото здание на БНБ. Това съобщи заместник-кметът по култура Пламен Панов, като припомни, че идеите за преобразяване на сградата, която е паметник на културата, се събираха близо 2 месеца. В конкурса „Трезор за идеи“ са..

публикувано на 09.05.24 в 13:16

Обявяват до дни обществената поръчка за кино "Космос"

До няколко дни обществената поръчка за ремонта на кино „Космос“ ще бъде обявена на сайта на Агенцията за обществени поръчки, каза заместник-кметът по култура Пламен Панов. Документацията вече е подадена в системата на агенцията и ако поръчката за ремонт и преустойство на сградата не бъде изтеглена за предварителна проверка, още в понеделник..

публикувано на 09.05.24 в 12:19

Кметът Димитров: Премахването на "Альоша" сега не е тема за Пловдив

Премахването „Альоша“ сега не е тема за Пловдив, заяви кметът Костадин Димитров в отговор на въпрос за демонтажа на паметника. По традиция за Деня на победата 9 май десетки хора се изкачват до монумента. „След решение на Общинския съвет заместник-кметовете по финанси и по строителство трябва да изготвят становище колко би струвало и как..

публикувано на 09.05.24 в 12:10

Пловдив е увеличил населението си през 2023-а година

Пловдив е сред градовете, увеличили населението си през миналата година. Това показват данните на Националния статистически институт за текущата демографска статистика към 31 декември 2023 г., сравнени с 2022-а година.  С 2 070  души е нараснал броят на жителите в областта, като преобладават жените. Общият брой жители на областта е  633 586 души...

публикувано на 09.05.24 в 12:02

Общината прави "трезор за умове" за новите сгради на 3 училища

Община Пловдив прави „ трезор за умове “ за идейни концепции как да изглеждат новите сгради на 3 големи училища – Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“, ОУ „Княз Александър І“ и СУ „Св. Патриарх Евтимий“. На специално създаден сайт са качени информация, конкурсна документация и история на 3-те знакови за Пловдив училища, обясни..

публикувано на 09.05.24 в 11:34