Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще има Програма за подобряване качеството на въздуха

| обновено на 10.01.18 в 16:38

От началото на годината в двата пункта за измерване на качеството на въздуха в Пловдив са отчетени седем дни с превишение на средноденонощната норма за фини прахови частици. Това заяви Елена Найденова, главен експерт „Екология и управление на отпадъците“ на Община Пловдив. 

Тя допълни, че е нормално да има по-голямо замърсяване през зимните месеци. В дните с мъгла обикновено има превишение на нормите, отбеляза Найденова.

Главният експерт припомни, че всеки може да направи справка за реалните данни за качеството на въздуха на сайта на Община Пловдив в раздел „Мониторинг на околната среда“. 

Целта е, когато има повишение на нормите, гражданите да съблюдават своите дейности и да не натоварват замърсяването на въздуха. Препоръчва се да се използват възможностите за споделено пътуване, придвижване с колело или пеша. При по-високи стойности на фини прахови частици във въздуха е желателно отоплението с твърдо гориво да се замени с по-екологично.

Община Пловдив вече има проект на Програмата за подобряване качеството на въздуха, който е обществено достъпен и по него се събират предложения. Мерките в програмата трябва да бъдат със социална поносимост и ние разчитаме на съдействието на организации и физически лица, обясни Елена Найденова. 

Инж. Марияна Кондаклиева, началник – отдел "Контролна дейност" в РИОСВ-Пловдив, съобщи, че заради влажното време днес стойностите на фините прахови частици, отчетени от автоматичните станции, са под допустимите норми.  Влагата улавя праховите частици, сваля ги към земята и днес няма да има превишениеНе само Пловдив е подложен на подобно замърсяване – София, Варна, Благоевград, Видин, Плевен също имат през зимата замърсяване на въздуха като основната причина е отоплението с твърдо гориво. Следват автомобилният трафик и лошите метеорологични условия, особено мъглите.

Екоекспертът добави, че първото превишение на концентрациите в Пловдив е регистрирано през ноември като това  ще продължи до средата на март, когато приключва зимният сезон.

От РИОСВ - Пловдив уточниха, че нямат право да влизат по домовете и да правят проверки за отоплението на домакинствата. В момента се сформират групи с помощта на общината и общинския инспекторат, за да се контролира замърсяването на въздуха, особено в ромските махали.

Инж. Кондаклиева отправи апел всеки да прецизира горивата, които използва, посъветва дървата за отопление да се изсушават предварително и в зависимост от стандарта на живот да се преминава към алтернативно отопление – ток, газ или централно топлоснабдяване




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министър Калин Стоянов дойде в Пловдив за оставката на Георги Чергов

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пристигна в пловдивската дирекция на МВР заради случая, при който 7-годишно дете застреля баща си на работното му място в сградата на Специализираните полицейски сили в Пловдив.  Убитият 49-годишен полицай Николай Филипов е бил служител на сектор „Специални тактически действия“.  Към 14 ч. министърът..

обновено на 13.08.24 в 13:48

Задържаха дързък бандит, ограбил и пребил пенсионерка в дома й

Дързък извършител на грабеж над възрастна жена разкриха пазарджишките криминалисти. Бандитът проникнал в къщата на 64-годишната обитателка и я заплашил да му даде всички налични пари и ценности.  Заплахите си той придружил с множество удари по главата и тялото на беззащитната жена. След като я пребил, крадецът взел  чанта с лични документи, пари и..

публикувано на 13.08.24 в 13:33

Арестуваха насилник, пребил жена си

Млад мъж от пазарджишкото село Ивайло е задържан след побой над съпругата му.  Късно снощи в жилището им в Пазарджик избухнал шумен скандал, при който 38-годишен мъж от село Ивайло жестоко пребил нжена си, на 35 години.   След побоя тя успяла да потърси помощ, а пристигналите полицаи арестували насилника.  Той е задържан за престъплението по..

публикувано на 13.08.24 в 13:29

Ремонтът на пътя Съединение - Голям чардак започна

С тържествен водосвет стартира ремонтът на пътя между град Съединение и село Голям чардак. Проектът предвижда основен ремонт на пътната основа и банкетите на 8-километровата отсечка, цялостно асфалтиране, отводняване, възстановяване на маркировката, сигнализацията и тръбната мрежа за оптични кабели. Средствата в размер на 8 470 500 лв...

публикувано на 13.08.24 в 12:04

118 тона вода са използвани за гасене от въздуха на пожарите в Брезово и Хисар

Общо 68 пуска на над 118 тона вода извършиха два вертолета и екипажи от авиационната база в Крумово вчера, които участваха в борбата с пожарите в област Пловдив, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Вертолет AS 532 Cougar излетя в 17:28 ч., за да се включи в гасенето на огъня, обхванал сухи треви и храсти в землището на с. Черничево,..

публикувано на 13.08.24 в 11:24