Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Полицейските протести ще продължат до крайна победа

| обновено на 10.01.18 в 16:31

Обещаните протести на полицаите не са изненада, те са резултат от неизпълнените им искания към правителството и парламента, чийто краен срок изтече с края на миналата година, заяви Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. 

Униформените настояват за повишение на заплатите, подобряване условията на труд и разрешаване на тежките кадрови проблеми в някои сектори от тяхната компетенция. 

По покана на министър – председателя Бойко Борисов за четвъртък са насрочени разговори с представители на синдиката, добави Валентин Попов. Според него, това може да се тълкува като сигнал, че премиерът „най-сетне е решил да се намеси“ в ставащото, след като през останалото време е показвал дистанцираност. 

Утрешните демонстрации ще са ограничени в два етапа. Първо, през деня, по маршрута на пристигащите гости за откриването на българското европредседателство, а след това  групи полицаи ще се съберат до Народния театър в София, където ще се проведе официалната церемония, обясни синдикалният лидер. 

От думите му стана ясно, че ако няма бъдещи резултати в полза на техните искания, протестните прояви на униформените ще ескалират. Следващата такава проява е насрочена за 25 януари, до НДК в столицата, когато започва срещата на високо равнище на вътрешните министри на държавите от ЕС, каза още Валентин Попов. 


Още от категорията

ВМРО отдавна е било за президентска република

Нова Конституция, президентска република, намаляване на броя на депутатите, намаляване на правомощията на банките и на частните съдебни изпълнители, както и категоричност за еднонационална държава, свободна от джендър идеологии. Това са част от приоритетите, които ВМРО обяви днес.  "Такива разговори с ГЕРБ има още по време на миналия парламент за..

публикувано на 13.05.21 в 16:28

В секции с много гласуващи може да има и по 2 машини

На днешното си заседание Централната избирателна комисия прие хронограмата за провеждането на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Първа задача в него са консултациите при областните управители за съставите на районните избирателни комисии. "Срокът за това по принцип е до 14 май. Ние обаче указахме, че с оглед на изтичащия на 16..

публикувано на 13.05.21 в 16:02

Избори и социални мерки ще са водещи за служебния кабинет

Първото заседание на служебното правителство е днес. Kак започва то, в какви обществено-икономически условия ще се проведат предстоящите парламентарни избори и докато управлява временният кабинет, как ще се прегрупират старите партии?  Анализ на актуалната полуитическа обстановка правим с политолога  Яница Петкова от социологическата агенция "Галъп..

обновено на 13.05.21 в 15:55

Конфликтът Израел-Палестина е религиозен и непредвидим

Причините за въоръжения конфликт между Израел и Палестина е Йерусалим и неговата съдба. На карта е поставена и политическата форма на съществуване на двете държави, смята арабистът проф. Владимир Чуков.   Той смята, че има външни и вътрешни фактори, които са довели до поредната Интифада. Предишните 6-7 години спокойствие експертът обясни с..

публикувано на 13.05.21 в 15:46

България има потенциала да върви напред

Организирането на изборите е конституционната мисия на служебното правителство. То се назначава от президента именно, за да организира провеждането на свободни и демократични избори и да осигури нормалното функциониране на демокрацията“, подчерта преподавателят по Конституционно право в СУ „Кл.Охридски“  доц. Атанас Славов. По думите му..

публикувано на 13.05.21 в 11:30