Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да сме активен посредник по големите въпроси на ЕС

| обновено на 11.01.18 в 16:59

България поема председателството на ЕС. Основен преоритет за страната ни са европейското бъдеще на Западните Балкани и икономическия растеж. В ефира на Радио Пловдив коментарът е на Весела Чернева, директор на Европейски съвет за външна политика в София:

Вчера имаше няколко големи публикации предназначени за началото на председателството. Едната беше за обябяването на „Бялата книга“ на Съюза на издателите и свободата на медиите в България, последвалата реакция на Делян Пеевски, също издадения на английски доклад, наречен „Черна книга“ на фондация Фридрих Науман, германска  либерална фондация за корупцията и разхищенията в България. Споменавам тези елементи от по-голяма картина, виждаме тенденция да се използват тези първи дни на председателството, да се извадят под светлината на европейските медии проблеми, които България има, с които не успява да се справи вече доста години. Корупцията, свободата на медиите, към целия този климат допринасят протестите. Затова европейската преса е доста критична от началото на годината към България. Смятам, че това ще е само първата вълна. Смятам, че е важно как ще се държим, как ще започне председателството само по себе си. Може ли България да бъде активен посредник  по големите въпроси на ЕС, може ли наистина България да вкара Западните Балкани в дневния ред на ЕС? От това зависи, дали тези стереотипи могат да бъдат променени, дали представата за България да бъде обогатена?

Само преди година, не можеше да се мисли, че Западните Балкани ще бъдат така високо в дневния ред на ЕС. ЕК ще излезе в началото на февруари със своята нова стратегия към региона, която ще бъде подета от председателството. През май ще видим кулминацията, надяваме се на една положителна реакция за даване дата, поне на две, от шестте страни на Западните Балкани.  Тази дата за членство няма да е утре, тя вероятно ще е през 2025-та. Това е един хоризонт, който е достатъчно реалистичен, страните от региона да запретнат ръкави и да работят. Ще е чудесно, ако може да се случи в София.


Интервюто с Весела Чернева, директор на Европейски съвет за външна политика е в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12