Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да сме активен посредник по големите въпроси на ЕС

| обновено на 11.01.18 в 16:59

България поема председателството на ЕС. Основен преоритет за страната ни са европейското бъдеще на Западните Балкани и икономическия растеж. В ефира на Радио Пловдив коментарът е на Весела Чернева, директор на Европейски съвет за външна политика в София:

Вчера имаше няколко големи публикации предназначени за началото на председателството. Едната беше за обябяването на „Бялата книга“ на Съюза на издателите и свободата на медиите в България, последвалата реакция на Делян Пеевски, също издадения на английски доклад, наречен „Черна книга“ на фондация Фридрих Науман, германска  либерална фондация за корупцията и разхищенията в България. Споменавам тези елементи от по-голяма картина, виждаме тенденция да се използват тези първи дни на председателството, да се извадят под светлината на европейските медии проблеми, които България има, с които не успява да се справи вече доста години. Корупцията, свободата на медиите, към целия този климат допринасят протестите. Затова европейската преса е доста критична от началото на годината към България. Смятам, че това ще е само първата вълна. Смятам, че е важно как ще се държим, как ще започне председателството само по себе си. Може ли България да бъде активен посредник  по големите въпроси на ЕС, може ли наистина България да вкара Западните Балкани в дневния ред на ЕС? От това зависи, дали тези стереотипи могат да бъдат променени, дали представата за България да бъде обогатена?

Само преди година, не можеше да се мисли, че Западните Балкани ще бъдат така високо в дневния ред на ЕС. ЕК ще излезе в началото на февруари със своята нова стратегия към региона, която ще бъде подета от председателството. През май ще видим кулминацията, надяваме се на една положителна реакция за даване дата, поне на две, от шестте страни на Западните Балкани.  Тази дата за членство няма да е утре, тя вероятно ще е през 2025-та. Това е един хоризонт, който е достатъчно реалистичен, страните от региона да запретнат ръкави и да работят. Ще е чудесно, ако може да се случи в София.


Интервюто с Весела Чернева, директор на Европейски съвет за външна политика е в звуковия файл. 
Още от категорията

Забраната на масовите събирания ще ограничи COVID-19

Смолян е областта с най-голям брой заразени с COVID-19 спрямо брой население - по един случай на 300 жители, съобщиха от Областния кризисен щаб. Областният управител Недялко Славов съобщи пред Радио Пловдив, че  предстои да се обсъди въвеждането на допълнителни рестриктивни мерки, след като НОЩ обяви, че ще се дадат повече възможности на..

публикувано на 06.07.20 в 16:32

Видеоконференциите заменят бизнес пътуванията

"Има доста основания да смятаме, че част от бизнес пътуванията са излишно харчене на пари, тъй като същата работа може да се свърши с  видеоконференция. Ако това бъде възприето от широк кръг компании, то ще означава доста сериозен спад на бизнес пътуванията и отражение върху  авиацията, услугите,  доставките, хотелите и конферентните зали"...

публикувано на 06.07.20 в 16:28

Случаите на Covid-19 ще се увеличават, трябва да се пазим

„В моята практика има само два случая с потвърдена диагноза Covid-19. Предполагам, че броя ще се увеличава. Защото колкото повече са заразените, толкова по-голяма е контактната група. Трябва да се примирим с факта, че случаите ще се увеличават. Това ще се случва докато броя на невъзприемчивите нарасне. Трябва да се научим да се пазим – както..

публикувано на 06.07.20 в 16:22

Предлагат извънредния труд да стане 300 часа годишно

„ Министерството на труда предлага извънредният труд да стане 300 часа годишно, а не както е досега 150. Условието е това да стане обаче с договаряне в браншов или колективен трудов договор. От това предложение има доволни, има и недоволни работници “ – коментира в интервю за Радио Пловдив вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов...

публикувано на 06.07.20 в 15:46

Положението е сериозно, но не фатално, казват числата

Математикът проф. Михаил Константинов коментира хода на Ковид- епидемията в сравнение между България и Европа. По отношение на заразените у нас на глава от населението - те са 4 пъти по- малко от тези в Европа, а по отношение на починалите страната ни е по- добре със 7 пъти. "Така че България стои много добре в сравнение с останалите страни". Нещата..

публикувано на 06.07.20 в 11:27