Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

12-годишната Венета Павлова с първа самостоятелна изложба

Шестокласничката Венета Павлова откри тази седмица своята първа самостоятелна изложба в ОУ „Райна Княгиня“ в Пловдив, където учи. „Пеперуден свят”, „Повелителката на живота”, „Очите на мъдростта”, „Полъхът на сърцето”. 

Впечатляващите заглавия са наименованията на живописните платна на малката художничка, чийто талант откриват още когато е на три години.

Част от картините са носители на престижни награди от национални и международни конкурси. Тя е била гост на испанския град Малага със свои творби.

Истинско вдъхновение за Венета се оказал художникът Анастас Константинов, той често е канил детето да рисуват заедно в неговото ателие в Стария град, разказва в интервю за Радио Пловдив майката Снежана Павлова.

Венета разказа, че като порасне иска да стане аниматор, но първо мечтата и́ е да учи дизайн в ОМГ - Пловдив.


Интервютата с Венета Павлова и нейната майка Снежана можете да чуете в звуковите файлове. 

Галерия

Още от категорията

Венцислав Диков показва "Интроверти" във "Възраждане"

„Интроверти“ е названието на изложбата – живопис на Венцислав Диков, която се открива в галерия „Възраждане“ в Стария град. Авторът Венцислав Диков е музикант по образование, завършил е Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, а по-късно специализира „класическа китара“ в Германия. Картинният свят на художника е самобитен и..

публикувано на 28.03.23 в 07:07
Маргита Гошева

"Невидимият Тонино" и Маргита Гошева получиха награди "Икар"

Спектакълът „Невидимият Тонино” на Държавния куклен театър - Пловдив и актрисата Маргита Гошева от „Солунските съзаклятници” на пловдивския Драматичен театър спечелиха награди "Икар" на Съюза на артистите в България.  Владимир Пенев спечели "Икар" за главна мъжка роля спечели за образа си на поп Кръстьо във “Великденско вино”, а наградата му връчи..

публикувано на 27.03.23 в 21:26

БАН представя историческа експозиция за Левски в Карлово

Изложба под мотото „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 – 1933)“ се открива тази вечер в Градската художествена галерия в Карлово. Тя е подготвена съвместно от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на БАН и е част от събитията, съпътстващи кръглата годишнина от гибелта на Апостола...

публикувано на 28.03.23 в 07:05

Иво Данчев за проекта "Привидения"

Преди пет години фотографът Иво Данчев се отправя на фотографско пътешествие из родината. Той си е поставил за цел да разкрие и документира многообразието на българските маскарадни традиции и да ги покаже на света в списанието за което работи - National Geоgraphic. И така, между 2020 и 2023г. фото - историята на Иво "Земята на кукерите,..

публикувано на 27.03.23 в 16:51

Археолозите вече работят "По крепостните стени на Филипопол"

От днес бе подновена работата на археолозите и реставраторите по мащабния проект „ По крепостните стени на Филипопол ".  Той стартира през август миналата година. Общата стойност на целия проект е 8 милиона лева, от които 6 мил. лева са безвъзмездна финансова помощ по „Региони в растеж“, а съфинансирането е 2 милиона лева лв., осигурено чрез..

публикувано на 27.03.23 в 14:21