Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересите на всички да се защитават коректно от кабинета

На никой не му е ясно колко хора работят в МВР, не усещаме работата им да е от полза за цялото общество

Каква е цената на българското председателство на Съвета на Европейския съюз - въпрос с голяма доза вътрешнополитически неизвестни, които изникват на фона на многобройни скандирания и искания. 

По темата говорим с Любомир Стефанов, политолог и преподавател от Нов български университет. Той подчерта, че се е впечатлил от броя на каузите, които са били избрани да бъдат защитени точно в деня на откриването на българското европредседателство. 

Властта спешно намери 100 млн. лева от нашите пари, за да раздаде на служителите на МВР, каза Стефанов. Той смята, че и лекарите, и учителите също трябва да очакваме да излязат на протест, защото каузата им е много важна. Политологът подчерта, че би било катастрофално, ако правителството продължи да се поддава на различни искания.

Властта има за цел да балансира между интересите на всички граждани. Истински се надявам, че българските политици ще започнат да се държат като европейски. Какво означава да раздават парите на данъкоплатците на някоя група, която изразява публично своя интерес? Тук си задаваме и друг въпрос - дали обществото би одобрило подобна мярка?, заяви Любомир Стефанов.

По повод на решението на БСП за вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"

БСП са нясно, че този вот няма да мине още когато започнаха предварителните консултации с ДПС. Нещата станаха по-диференцирани след речта на Доган. Ако ДПС заеме някаква по-умерена позиция, очевидно е каква опозиция ще е - ще е конформистка. БСП не може да е такава опозиция, защото подобна позиция би я изтрило от картата на политиката в България, коментира още Любомир Стефанов.

Цялото интервю с Любомир Стефанов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10