Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е достоен член на ЕС

България официално пое председателството на Съвета на Европейския съюз - на фона на умели протестни стратегии и действия.

  Възможно ли е българското европредседателство да е успешно на фона на случващото се у нас?

България е достоен член на ЕС, независимо от някои неудачи. Това се видя и при официалната церемония в Народния театър „Иван Вазов“, заяви в интервю за Радио Пловдив Владимир Кисьов, председател на УС на фондация „Европейски институт“, а също и главен преговарящ на Република България в преговорите за присъединяването на страната ни към Европейския съюз и бивш заместник-министър на външните работи.

Той е категоричен, че привествието на председателя на съвета на ЕС Доналд Туск, който говори на български език, показва уважението на институциите към България.

Това е нещо, което показва, че всичките усилия, които сме положили до този момент си заслужават, подчерта Владимир Кисьов. Той допълни, че протестите са част от демокрацията. Хората трябва да си казват мнението, трябва да има свобода на мисълта, движение на хора и възможност за реализация на личната инициатива, коментира председателят на УС на фондация „Европейски институт“.

Предстоят важни решения за бъдещето на ЕС

България може да бъде успешен модератор по темите– сигурнност и отбрана, а също и за Западните Балкани. Мисля, че можем да изиграем много добра координираща и модераторска роля по време на нашето председателство на Съвета на ЕС, подчерта още Владимир Кисьов.

Цялото интервю с Владимир Кисьов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Сайт за Родопите открива планината за туристите

Родопи травъл е нов електронен портал, който подробно информира за планината и местата в нея. За проекта, в програма "Точно днес" разговаряме с Фатме Молла Ахмед, която заедно със семейството й създават сайта за популяризиране на туризма в Родопите. Амбицията на местния уебсайт за пътуване е да включи всичко - от еко пътеки, пещери до места за..

публикувано на 15.08.24 в 07:01

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32