Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масов протест на медици в Карлово и символичен в другите общински болници

| обновено на 15.01.18 в 21:33

Лекарите от общинските болници в Пловдив и областта  подкрепиха  исканията на колегите си  за  адекватни мерки в системата , но повечето от тях  се включиха символично в организирания по обед протест от Националното сдружение на общинските болници. 


Най-масово протестираха медиците от общинската болница в Карлово, откъдето стартира и Национална подписка за референдум за здравната система. Идеята за националното допитване е на  пловдивската  колегия на БЛС и е подкрепена от Сдружението на общините, съобщи д-р Георги Кръстев, председател на съсловната организация.  

В бившата първа градска болница в Пловдив около 30 лекари и медицински сестри се събраха във фоайето и изразиха тревогата си от задълбочаващата се криза и системното недофинансиране на клиничните пътеки. Те споделиха, че финансовата криза в здравното заведение продължава, въпреки стартиралия процес на сливане на двете общински болници в града. 

Според управителя на  другата общинска болница  ”Св. Пантелеймон” доц. Петко Недев, обединението на двете болници все още продължава и ще е факт след вписването на новата структура в търговския регистър. По думите му,  процедурата  трябва да се финализира до май месец тази година. 

Доц. Недев заяви, че подкрепя напълно исканията на общинските болници за по-справедливо финансиране на клиничните пътеки, за изплащане на надлимитната дейност, както и за реален дебат за развитието на здравеопазването. Според него отпуснатите предиобед от МЗ 28 милиона лева не  са достатъчни, но ще решат  временно  част от проблемите в някои от болниците. 

С протестно събрание под надслов "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване"болницата в Асеновград се присъедини към националния протест на Сдружението на общинските болници. Медиците се солидаризираха с исканията на своите колеги и настояха общинските здравни заведения да получават субсидия от държавния бюджет, да се преразгледат книничните пътеки, както и да се актуализират медицинските стандарти. 

На протест излязоха медици от три общински болници - Девин, Мадан и Златоград. Те застават зад исканията на Националното сдружение на Общинските болници в страната. Протестиращите настояха и за спешно изплащане на над лимитната дейност и за коригиране на цените на клиничните пътеки, за да не затъват в дългове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани изпълниха храмовете на Цветница - празникът с най-много именици

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим.  Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават  върбови клонки, които  символизират палмовите...

обновено на 28.04.24 в 17:19
Храм „Св.Висарион Смоленски”

Стотици вярващи за празничната литургия в Смолян

Стотици вярващи се стекоха в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ за празничната литурия за Вход Господен. В съслужение със свещеници от Смолян архмандрит Васарион оглави празничната Света Божествена литургия. След службата архимандрит Висарион причести вярващите, а стотици миряни си взеха за вкъщи осветени върбови клонки. 

обновено на 28.04.24 в 17:19

Танцова фиеста раздвижва Асеновград с шествие до централния площад

Танцова фиеста ще завладее тази вечер Асеновград в навечерието на Международния ден на танца 29 април.  Първото издание на инициативата е по идея на 2 спортни клуба с финансовата покрепа на общината. Целта е да се мотивират малки и големи да танцуват или поне да се раздвижат.  В „Танцовата фиеста“ ще се включат 10 клуба, които ще представят 17..

обновено на 28.04.24 в 17:19

Дрифт шоу събра над 7 хил. лв. за болен младеж

Благотворителната акция, организирана от „Колите в Смолян“, събра днес над седем хиляди лева за болния Георги Маринов. На полигона в смолянското село Полковник Серафимово се състоя авто-мото шоу. В инициативата се включиха близо десетина автомобила, а шофьорите показаха майсторски изпълнения с тях. Събраната по време на шоуто сума ще бъде преведена по..

публикувано на 28.04.24 в 16:59

Мачът "Ботев" - "Славия" променя маршрута на три градски автобуса

Автобусите по линии № 9, 10 и 36 ще са с променени маршрути в днешната събота - 27 април, за времето от 17 до 22 часа ,  съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболният мач „Ботев“ – „Славия“, който ще се играе на стадион „Христо Ботев“. По искане на Областната дирекция на МВР за пет часа ще..

обновено на 27.04.24 в 16:25