Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 важни неща за света и България през 2018-а, които трябва да знаете

| обновено на 15.01.18 в 16:07

Институтът „Иван Хаджийски“ публикува годишен анализ „18 важни неща за света и България, които трябва да знаете в началото на 2018“. 

Според политолога Борис Попиванов и през тази година ще продължат тенденциите към глобална промяна и раждането на многополюсен свят, чрез който ще се преодолее дългогодишната хегемония на САЩ. Вървим към много голяма световна несигурност. Ражда се нова епоха, но по един мъчителен начин, с високи стойности на напрежение, превъоръжаване, с горещи точки, със заплахи за военни действия. Това е война зад ъгъла, защото вече приемаме по нормален начин предупреждението за военни сблъсъци, за конфликти, за военни маневри. Това е светът, в който живеем и който се променя.


Анализът на Института отчита, че България е в момента добър съсед и партньор с останалите държави, но прогнозира, че ще й бъде трудно да удържи позициите. Попиванов припомни, че София не се включи в критиките срещу Тръмп, продължава да поставя на пиедестал Меркел, има добри отношения с Франция и Вишеградската четворка, но не приема бежанската им политика. На Балканите също сме в добри отношения с Македония, Сърбия, Гърция и сме единствената държава, запазила  отношенията си с Турция. Съмнявам се че ще удържим тези отношения, защото 2017-та беше  година на изчакване, на трупане на противоречие, а 2018-та ще бъде година на сблъскване на позиции и с приключването на преговорите за правителство в Германия ще започне разделно време за Европа.


У нас продължава тенденцията на пълзяща концентрация на власт, засилена след парламентарните избори. Десните прозападни партии дори не влязоха  в Народното събрание, а парламентарните се държат предпазливо към всякакви реформи и промяна.  Стабилността е деликатна, защото регионалните дисбаланси са огромни, има много бедни хора и е трудно да сложим знак за равенство между политическа и социална стабилност. ГЕРБ се опитва да концентрира властта си на местно равнище, което е стигнало краен предел и вече започва битка за преразпределение. 


Борис Попиванов не очаква през 2018 да се появи убедителна алтернатива на ГЕРБ. Трябва да се стигне до убедително решение как да функционира българската политика без прякото и незаменимо участие на ГЕРБ и Бойко Борисов. В момента българските партии нямат отговор. Алтернативата трябва да е на цялостния начин, по който работи българската политика. Резултатите от българското европредседателство ще бъдат важни, защото тогава ще стане ясно кои партии печелят от него и кои ще бъдат поставени в изолация. Едва след като изтекат шестте месеца ще можем да видим дали се ражда алтернатива в българската политика. 

Според политолога 2018-та се очаква да бъде годината на Китай.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15