Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдив празнува 140 години Освобождение!

| обновено на 16.01.18 в 17:51
4
Снимка: Михаил Миховски

Десетки пловдивчани дойдоха на тържеството в Дондуковата градина за отбелязване на 140 години от освобождение от османско иго.

Церемонията започна с възстановка на събитията от нощта на 15 срещу 16 януари 1878 година по нов стил, когато разузнавателният отряд драгуни на капитан Александър Бураго навлиза в Пловдив и заблюждава турския гарнизон, че е нападнат от цялата руска войска, освободила преди това София. 


Възстановката бе изпълнена от доброволци от комитет „Родолюбие“.

На церемонията бяха кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова и представители на местната власт. Тази година словото бе на историка Видин Сукарев

По повод годишнината Историческият музей издаде книжка, посветена на 16 януари 1878 година, когато драгунският отряд на капитан Александър Бураго влиза в града. Изданието ще бъде предоставено безплатно на преподавателите по история, както и на всички библиотеки и читалища в Пловдив и региона.


Видео репортаж на Михаил Миховски


Галерия

Още от категорията

Изследват психичното състояние на майката, пребила осиновеното си дете

Назначена е съдебно-психиатрична експертиза на жената от Пловдив, малтретирала осиновената си дъщеричка на година и 9 месеца. Детето е прието в болница в събота вечерта, в кома и състоянието му и до този момент е критично – съобщи говорителят на Районната прокуратура Атанас Илиев. Много тежко остава състоянието на осиновеното бито дете..

обновено на 27.09.22 в 16:22

Много тежко остава състоянието на осиновеното бито дете

Детето, което е приемът в УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив със съмнение за побой, остава в изключително тежко състояние.    Това съобщава пред Радио Пловдив Надя Танева, директор на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив. Тя припомни, че майката го е завела в болницата и то остава в кома. От „Социално подпомагане“..

обновено на 27.09.22 в 16:22

Пловдивска област има готовност да приеме още бежанци от Украйна

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев свика заседание на Областния съвет по сигурност във връзка със заповед на министър-председателя Гълъб Донев. Темата бе свързана с необходимостта от планиране на допълнителни дейности по приемане, настаняване и интегриране украинските бежанци на територията на област Пловдив. По данни на сектор..

публикувано на 27.09.22 в 16:01

Нов линеен ускорител заработи в Онкологичния център в Пловдив

Тържествено бе открит и осветен новият линеен ускорител в Комплексния онкологичен център в Пловдив.   Апаратът е последно поколение и е с пълен капацитет за лъчетерапия и с възможност за радиохирургия. Модерната техника е на стойност 5 млн. лв. и дава възможност за прецизно и щадящо третиране на различни тумори, обясни директорът на КОЦ доц...

обновено на 27.09.22 в 15:12
Снимката е илюстративна

Арестуваха две крадли в пловдивски мол

Две жени са задържани при опит да откраднат дрехи от магазин в пловдивски мол.  След идването на полицаите станало ясно, че два дни по-рано от същия магазин те успели да задигнат стоки на стойност около 1400 лева.  Жените са на възраст 18 и 26 години и са направили пълни самопризнания. Иззети са и част от откраднатите дрехи.   За случая е..

публикувано на 27.09.22 в 14:27