Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Бранеков е с две обвинения, а Александър Николич - с четири

Старт по същество на делото за събарянето на тютюневия склад на "Одрин 8"

До пет години затвор за ползването на преправен документ за събарянето на сграда в защитена територия от групов паметник на културата

| обновено на 17.01.18 в 09:58

Над 30 свидетели са призовани за делото срещу бизнесмените, обвинени за разрушения тютюнев склад на ул. „Одрин“8. Същинският съдебен процес започва тази сутрин в Пловдивския окръжен съд и ще продължи през следащите два дни. 

Подсъдими са Георги Бранеков и Александър Николич от ръководството на фирмата, стопанисваща емблематичната сграда на „Ориент табако“, бутната частично преди близо две години. 

Двамата са обвинени за ползването на преправен официален документ, позволяващ събарянето на сградата на „Ориент табако“ и организирането на противозаконна дейност в защитената територия от групов паметник на културата. Бранеков е с две, а Николич -  с четири обвинения.  При доказването им законът предвижда наказания до пет години лишаване от свобода.

От проведеното през ноември миналата година разпоредително заседание стана ясно, че делото няма да се води по съкратеното съдебно следствие.  Защитата твърди, че бизнесмените са невинни. Припомням, че от прокуратураха бяха повдигнали и обвинение към покойния вече бивш главен архитект на Пловдив Румен Русев.

Сградата на „Ориент табако“ при автогара „Юг“ беше частично разрушена в началото на март 2016-та година, за да се изгради нова. Протести с жива верига обаче спряха пълното  събаряне. Месеци след това бяха предприети действия за укрепване на останките от тютюневия склад. 

Снимка







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35

Още две деца в Пловдив са диагностицирани с коклюш

Нови две деца са заразени с коклюш, така случаите в Пловдивска област стават общо 4, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив.   Новозаразени са 2-ма петокласници от различни средни училища – "Димитър Матевски" и "Черноризец Храбър". Децата са добре, на домашно лечение,..

публикувано на 22.04.24 в 15:26

Жена е с опасност за живота след катастрофа до Септември

50-годишна жена е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пазарджишката полиция. По първоначални данни в района на 56-ти километър от АМ „Тракия“ по посока за Пловдив 37-годишен водач на „БМВ“ от Пловдив загубил управление над возилото си, колата напуснала платното за движение и се озовала в дере.  Към мястото незабавно били насочени..

обновено на 22.04.24 в 13:42

Арестуваха дрогирани и пияни шофьори в Пазарджик

Петима шофьори са задържани от полицията в Пазарджишка област през уикенда. В Белово 28-годишен мъж от Пазарджик загубил управлението над „Фолксваген“ и се ударил в предпазна ограда. След направените проби се оказало, че той е седнал зад волана под въздействието на наркотици. По време на рутинни проверки в Панагюрище и Велинград..

публикувано на 22.04.24 в 13:42