Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асеновград се поклони пред подвига на освободителите

Снимка: asenovgradnews.com

140 години от Освобождението си от османско иго отбеляза днес Асеновград. На официалната церемония присъстваха кметът д-р Емил Караиванов, председателят на Общинския съвет Драгомир Георгиев, представители на администрацията, политически партии и граждани. Пред паметника на генерал Виктор Дандевил бяха положени венци и цветя на признателност. 

Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойно литургия за загиналите войни в Руско-турската освободителна война в съслужие с асеновградски свещеници. 
Слово за величавия подвиг на руските войни и българските опълченци произнесе кметът д-р Емил Караиванов.

"Величавостта на този мирен януарски ден на 1878 година във времето става неизмеримо все по-мащабна от самия акт на посрещането на освободителните войски. Заради всичко това, заради вълнението, с което днешните деца ще рецитират стихове, заради днешната почит, която духовенството и войската ни продължават да отдават на датата на Освобождението, сме длъжни да пазим и предваме напред историята и паметта на Асеновград", подчерта в словото си Караиванов. 

Признателните асеновградчани отрупаха паметника на генерал Дандевил с венци и цветя. Той се издига близо до мястото, където е бил послещнат, заедно с щаба си на 18 януари 1878 година от местното население с хоругвите на православните храмове и тържествения звън на църковните камбани. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05

Сухи треви горят над Асеновград

Сухи треви горят над асеновградския квартал „Изток“ в подножието на планината.  Огънят се е запалил преди около час.   На място са изпратени две екипа на пожарната. От там уверяват, че няма опасност за хората и за близките постройки. 

публикувано на 06.08.24 в 16:31

Изплатиха държавната помощ за пострадалите от пожара в Отец Паисиево

Министерски съвет отпусна първите 15 780 лева на пострадалите семейства от пожара в село Отец Паисиево, община Калояново. Те са част от изплатените  300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято. През юли 42 вили изгоряха напълно от огнената стихия, като подадените заявления за помощ в общината са..

публикувано на 06.08.24 в 15:54

"Полицай" Попов и "инспектор" Петров мамят пенсионери в Пазарджик

Полицията в Пазарджик отчита отново активиране на опитите за телефонни измами в региона. Използва се познатата схема, при която измамниците се представят за полицаи. Важен момент в обаждането е, че измамниците обикновено се представят за "полицай Попов" и "инспектор Петров". Те атакуват самотните възрастни хора психически, като им обясняват, че са..

обновено на 06.08.24 в 11:23