Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в нормативните документи за Пирин, а не обещания искат еколозите

Въпреки силния вятър и студеното време, стотина пловдивчани се включиха в третия протест срещу застрояването на Пирин. Демонстрантите се събраха на площад "Съединение" и минаха по булевардите „Шести септември и „Цар Борис Трети Обединител“. Шествието завърши на площада пред общината.

Гайда, тарамбука и свирки съпътстваха протеста, а множеството скандираше „Ние сме народа, искаме природа”, „Пирин е за всички, а не торба с парички”.

Участниците в демонстрацията изразиха опасения, че разрешението за строителство в Пирин ще даде на планината облика на нашето Черноморие. Те изобщо не вярват на дадените от политиците обещания и настояват за реални промени в нормативните документи. Част от недоволните обявиха, че протестират срещу целия политико-икономически олигархичен модел в България. 

Не искаме мутрите и политиците да си правят каквото си искат с планината, категорични на протестиращите.

Млади демонстранти обявиха, че точно те - младите хора, са лицето и бъдещето на страната ни и политиците са длъжни да се вслушват повече в техните желания. Младежите призоваха за повече прозрачност във всички действия на управляващите.

Протестиращите настояват да се отмени решението на Министерския съвет от 28 декември миналата година, позволяващо строителство в планината. Те искат оставката на министъра на околната среда Нено Димов, обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен” в ски зона Банско и одит на концесията от международен одитор с участие на гражданското общество. 

Повечето от протестиращите в Пловдив казаха, че не са запознати по същество с предложеното от алпиниста Боян Петров компромисно решение по казуса Пирин. Те са прочели за него, главно във Фейсбук, но се нуждаят от детайли за същността на предложението. 

В крайна сметка, дори предложението на Петров да е приемливо, първо трябва да бъде отменено решението на правителството от 28 декември, посочиха протестиращите пловдивчани.

Основното в предложението на известния алпинист и природозащитник Боян Петров е да може да се строи втори кабинков лифт в ски зоната над Банско, но не да се изграждат нови и да се разширяват съществуващи ски писти. Петров предлага също редакция на текста в закона, която ще ликвидира подозренията, че позволеното "водохващане" е за изграждане на водоеми, от които да се прави изкуствен сняг за бъдещи нови писти.

Очаква се това решение да удовлетвори и двете страни по казуса Пирин - и природозащитниците, и предприемачите в Банско. 

Протестиращите увериха, че няма да спрат с гражданското си недоволство и ще протестират всяка седмица докато исканията им не бъдат изпълнени.

Снимка

Снимка







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52