Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още е бедственото положението в Смолян и Баните, десетки села са без ток

| обновено на 19.01.18 в 13:44

През целия ден продължават възстановителните дейности след бурния вятър вчера в общините Смолян и Баните. Очаква се по-късно днес бедственото положение и в двете общини да бъде отменено. 

В община Баните не спира работата по възстановяване на електрозахранването. Според заместник областният управител на Смолян Адриан Петров тази сутрин 45 населени места в двете общини са били без ток.

 
Бедственото положение в двете общини остава. Аварийни екипи поправят 10 пречупени от вятъра електрически стълба. Пътят към с. Турян все още не е отворен и днес ще продължи разчистването му. Доброволци са доставили хляб и лекарства на местните жители. 

Бедстващи хора няма. 

Днес ще бъдат проведени нормални учебни занятия в двете общини – увери Петров.

Повече от 24 часа много села в община Баните продължават да са без ток, алармира кметът на Баните Милен Белчев. 

Електрозахранване има в общинския център, в селата Вишнево и Гълъбово и част от Давидково. Останалите села вече едно денонощие са без ток. 

Заради липсата на електрозахранване цялата община няма телефонни връзки и може да избира само тел. 112, каза кметът Белчев. По думите му "Никакъв оператор няма покритие в района на Баните. Няма ли ток – остават откъснати от света и пита. Защо мобилните оператори нямат агрегати за такива случаи?! Тяхната отговорност не са само сметките, но и това техните клиенти да имат връзка!". Кметът на Баните  предупреди шофьорите, че пътят Давидково - Лъки през връх Свобода продължава да е затворен от десетки големи паднали дървета.

До края на деня очакваме пътят за село Турян да бъде отворен и да отменим бедственото положение в община Смолян. Това съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов. По думите му обстановката в общината постепенно се нормализира, вече има ток във всички населени места, с изключение на село Букаците. Мелемов отбеляза, че през деня екипи на електроразпределителното дружество ще извършват ремонти на стълбовете и аварийно ще се изключва захранването на места.

Кметът на Смолян каза още, че сутринта на заседание на Кризисния щаб са присъствали и специализирани фирми за дърводобив и горските служители. Техни екипите, заедно с доброволци, вече са по пътя за село Турян и разчистват десетките паднали дървета, за да може до края на деня той да бъде отворен за движение и бедственото положение да бъде отменено.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста трима, обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на трима души за изнудване. Сечмейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от Цалапица да им преведе 173 000 лева. Тримата са задържани, а Окръжната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за принуда и причиняване..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

МЗХ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22