Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самотата и отчуждението са съвременен феномен

Фактът, че във Великобритания  вече има нов пост „министър на самотата“ не звучи смайващо. Доста по-отдавна в една много по-малка и незабележима от наша гледна точка държава – Бутан имат министър на щастието. Там е роден и индексът за измерване на щастието, заяви социологът Мира Радева. 

 Истината е, че когато хората преодолеят войните, глада и до голяма степен и болестите, тъй като знаем, че в началото на 20 век средната продължителност на живота на хората е била 50 години. Сега ние живеем в доста по-подреден от материална гледна точка свят. И започваме да си даваме сметка, че понякога болките на душата са много по-важни, отколкото болките на тялото. На мене ми звучи изключително адекватна тази мярка, въпреки че един министър, сам по себе си,  едва ли може да направи кой знае какво, но идеята е да се зимислим как живеем. В Световен мащаб вече се движим към границата от 100 години, ето бащата на Майкъл Дъглас – Кърк, е на 101 години, но вече имаме много хора, които живеят на тази планета, доближаваме 9 млрд и неизбежно възниква най-фундаменталният и философски въпрос – защо живеем на тази земя и защо черпим ресурсите й, ако не си подаваме ръка и не се намираме един друг. Ако осъзнаем, че сме част от Земята, а не сме нейни господари, тогава ще се отнасяме и един към друг по-добре.

В съвременното общество има много съществена причина за този феномен на самотата. И трябва да подчертаем, както казва и Тереза Мей, че това не е проблем само на възрастните хора. Много млади също страдат от самота, от изключеност, защото светът стана не така директен, както беше преди. Преди време хората живееха в малки общности и на улицата се познаваха всички.

 Сега живеем в мегаполиси, в които хората не се забелязват един друг и това, което изключително ме тревожи  в  в съвременното  българското общество, е че хората много лесно се нараняват, особено – младите.  В това общуване чрез дигиталния свят много лесно е да кажеш „Абе, гледай си работата!“. Необходимо е да разберем, че когато нараняваш другия, ти нараняваш себе си, че ние всички сме част от едно цяло човечество и ако не се свързваме един с друг, всъщност губим себе си и то - в индивидуално качество.

Съвсем скоро Екатерина Бончева ми припомни, че когато аз прогнозирах, че българската икономика ще бъде стагнирана от липса на подходящо обучена работна ръка, съм прогнозирала и увеличение на агресията.  Днес всички смятат, че парите ще решат проблемите между хората – нищо подобно! Защо хората в България са най-нещастните,  защо имаме най-високия индекс на песимизъм? Онова, което тормози хората днес е отчуждението, агресията, това, че нямаме емпатия и съчувствие, за да разберем, че понякога важното е не да бързаш за поредния си успех, а да подадеш ръка.

Радева подчерта, че разбира екоорганизациите, които се страхуват да няма презастрояване в Пирин, както стана на много места в страната и затова протестират. Тя призова обаче и да си дадем сметка, че изграждането на лифтове, на ски съоръжения е част от екологичния подход към природата. Това ни дава шанс да се свързваме с нея. И в двете спорещи страни обаче има и рационален момент, но и излишен крясък, заяви Радева.

Темата за самотата ме вълнува много, пея и посвещавам на тази тема песни с мои текстове. Тази  събота  от 20 ч. ще бъда в „Петното“ заедно с маестро Александър Кипров, където ще представим  и песен на Жак Брел с мой преводен текст, с което ще поставим и началото на кампания за борба със самотата и отчуждението, за да си подаваме ръка и да се намираме един друг.

Чуйте повече от звуковия файл в интервюто с Мира Радева и  изпълнението и на песента на Жак Брел по неин текст.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12