Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моделът на доброволна казарма се прилага успешно във Франция

Казармата не е отживелица, тя превръща младежите в мъже

Армията ни от 27 000 души не може да гарантира сигурността на страната, както изисква конституцията

Ние не измисляме топлата вода наново, заяви по повод идеята за доброволна военна служба депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов, бивш кмет на Пловдив, председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. 

В момента 5 500 места в нашата армия не са заети, каза той и обясни, че идеята на обединените патриоти е доброволната казарма да е между 6 и 9 месеца. Това ще е пробно време за младежите, които ако преценят, могат да постъпят в армията като военнослужещи с договор. 

Славчо Атанасов обясни, че този вариант се прилага в момента във Франция и там той функционира доста добре.

В момента една от спирачките за постъпване в българската армия е това, че се подписва договор за три години. Това кара част от младежите да се въздържат да станат военнослужещи, тъй като се опасяват, че този договор сериозно ги задължава, ако решат да се откажат.

Пловдивският депутат обясни, че новата идея за доброволна казарма предвижда младежите да са си вкъщи в събота и неделя, а също и след 18 часа в делничните дни.

Така ще се предотвратят такива извращения, каквито имаше в армията по времето на Тодор Живков при социализма, смята Славчо Атанасов. 

Снимка

Моделът за доброволна военна служба предлага приемливи условия и съответното заплащане. Мисля, че при тези условия ще има кандидати, посочи той. 

Атанасов обаче призна, че финансовият разчет не е уточненПари обаче ще се намерят, тъй като предвиденият в момента числен състав на българската армия не е запълнен, смята депутатът.

Казармата възпитава много положителни качества у младежите. Освен военната подготовка, те се научават и как да реагират при бедствия и аварии, как да защитят при необходимост семейството, близките и страната си, каза още Атанасов. 

Живеем във времена, в които всяка държава започна да обръща голямо внимание на своята армия, отбеляза пловдивският депутат. И припомни, че Турция има 900 000-на армия, Гърция е с армия от 210 000 души, в Румъния армията е над 300 000, а България е с 27 000 военнослужещи.

Славчо Атанасов изрично посочи, че с тази численост българската армия не може да гарантира сигурността на страната, както е записано в конституцията.

Ние сме в момента като разграден двор и изцяло разчитаме на членството си в НАТО и прословутия чл.5 , според който в случай на заплаха към държавата ни трябва да разчитаме на партньорите си от Алианса, подчерта Славчо Атанасов. И допълни, че същите тези партньори постоянно ни притискат ние да повишим военните си възможности

Депутатът отхвърли критиките, че времето в казармата е напразно пропиляно.

На този свят няма съвършеното решение, но трябва да се даде възможност на определен контингент от българските младежи да отбият военния си дълг, при това доброволно.

Атанасов припомни позицията на Обединените патриоти, че военната служба в България трябва да е задължителна.

Според него българите са започнали да узряват за някои неща, които един мъж трябва да премине. Затова е обяснима и носталгията към необходимостта нашите младежи да бъдат научени на дисциплина и ред. А това става в редиците на армията. 

В момента се водят разговори с депутати от всички политически сили за подкрепа в пленарна зала на законопроекта за доброволна военна служба, каза пловдивският депутат.

Цялото интервю на Неда Велкова със Славчо Атанасов е в звуковия файл.

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29