Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споровете за Истанбулската конвенция са извън здравия разум

| обновено на 23.01.18 в 16:47

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" представители на институции, неправителствени организации и различни вероизповедания обсъждаха законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. 

По улиците на столицата пък имаше два протеста - единият в защита, а другият против ратификацията на Истанбулската конвенция.

По време на дискусията правосъдният министър Цецка Цачева предложи документът да бъде приет с тълкувателна декларация към него и получи подкрепата на омбудсмана Мая Манолова, която настоява за приемането на Истанбулската конвенция. 

Старозагорският митрополит Киприан прочете обръщението на Светия Синод на Българската православна църква, в което се призовава Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, след което под бурни аплодисменти на присъстващите напуснаха дискусията, а малко по- късно против документа се обявиха и представителите на Католическата църква. ПФ, БСП и част от извънпарламентарните партии също са против Конвенцията. 

Ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев заяви пред Радио Пловдив, че след като експертите са преценили, че  може да има тълкувателна декларация, е добре да има и такава. Има и други страни, които по този начин са ратифицирали документа. Когато става дума за нещо, което е в интерес на цялото общество, трябва да се чуят всички гледни точки. Такъв дебат е полезен, но нещата излизат извън рамките на здравия разум и се вторачваме незначителни и неверни неща. 

Той припомни изявлението от снощи на първия вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс, че за Конвенцията са се казали много неща, като много от тях са неверни. Това, което трябва да се знае е, че този документ защитава насилието срещу жените – нито повече, нито по- малко. Нищо друго не цели тази конвенция като това е първият всеобхватен международен документ в Европа, който се занимава с насилието срещу жените. 

Според ръководителя на представителството на ЕК у нас, начинът, по който се води дебатът у нас е загуба на обществена енергия, вместо да решаваме по- важните предизвикателства. Можем да го отнесем и като грешка в превода, но не трябва да бъде препъни – камък за постигане на една обща идея, която цел е благополучието и подкрепата за жените.

Огнян Златев не изключи скандалите около Конвенцията да са за отвличане на общественото внимание, за да се поддържа обстановка на несигурност и усещането,  че някой взима решения зад гърба на обществото, но според него това е проява на незрялост, която пречи да видим важните неща. Ние продължаваме да се фокусираме върху дребнотемия

По думите му реакцията на вероизповеданията у нас е озадачаваща и ги призова ги да бъдат по- активни в други важни теми за обществото. Реакцията им прилича на тази по време на концертите на Мадона и Лейди Гага. Живеем в демократично общество и всеки има право да изкаже мнението си, но сме част от голямото семейство на демократична Европа и трябва да приемем Конвенцията, защото тя защитава жените от насилие.

Статистиките в Европа показват, че всяка трета жена е жертва на насилие поне веднъж в живота си, този проблем трябва да бъде огласен и да бъдат взети мерки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Все още не е ясно кой е водачът на листата на ПП-ДБ за 17-ти МИР

Преговорите в коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) приключиха успешно и днес в 15.00 ч. ще регистрираме листата си в РИК. Това съобщи в предаването „Точно днес“ доскорошният депутат Йордан Иванов, който е кандидат за нов мандат от Пловдивска област. Бившият областен управител отказа повече подробности за..

публикувано на 07.05.24 в 08:52
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51