Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората от кв. "Писковец" в Пазарджик недоволстват заради системно обгазяване

Нерегламентираното изгаряне на отпадъци идва от мебелна фирма "Колорадо"

| обновено на 24.01.18 в 15:37

Живеещите на улица "Хеброс" в Пазарджик вече втора година са обгазявани системно от работещата в съседство мебелна фабрика "Колорадо". В писмо до Радио Пловдив те посочват още: 

Пишем ви живущи от улица "Хеброс" в гр. Пазарджик. От доста време всяка сутрин сме принудени да дишаме сажди и пушек с вещества от цялата Менделеева таблица, които бълва комина на мебелната фирма "Колорадо". Най-вероятно инсталациите работят и през цялата нощ, но заради тъмната доба това не се вижда.

Така или иначе вече сме направили куп оплаквания в местния РИОСВ, но от там ни обясниха, че могат само да слагат актове на тази фирма. 
Въпросът е кой ще плати нашето здраве и това на децата ни. Надяваме се, че като дадете повече гласност на тази порочна действителност институциите в този град ще се трогнат!

Ваня Кочева,  жител на квартал "Писковец" съобщи, че тук има 14 къщи, както и един голям жилищен блок с три входа, но също така на територията са разположени тенис кортове, където тренират деца.  

От РИОСВ- Пазарджик заявиха, че са направили проверки и е установено нераглементирано изгаряне на отпадъци в района на фирмата. Те са практикували изгаряне на трици, изрезки и ПДЧ в котлите, които служат за отопление. Заради това замърсявене на околната среда собственикът Благой Ангелов Ангелов ще получи акт от 10 000 до 50 000 лева. 

Точната сума на постановлението ще бъде оповестена до няколко дни, посочи инж. Панайот Далакчиев, заместник - директор на РИОСВ-Пазарджик. Той уточни, че за последните две години това е трето поред нарушение на законите. 

Фирмата вече е глобена и всеки месец плаща по 114 лева за допуснат над нормата във въздуха въглероден окис. При проверка направена на 20 декември 2017 г. е станало ясно, че санкцията ще се плаща в троен размер, защото са пусанали котлите без уведомяване на РИОСВ.
Потърсихме за коментар ръководството на фирмата. До този момент няма тяхната позиция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24