Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Светите земи" в Пловдивско Историческо Общество

Д-р Адриана Любенова,  преподавател в ПУ „П.Хилендарски“ и автор на множество научни публикации ще бъде гост тази вечер на Пловдивско Историческо Общество в клуб Петното.

 Тя ще представи теми за историята и настоящето на Светите земи, свещено място на три религии.  Срещата ще бъде илюстрирана от богат снимков материал, който  е резултат от посещение, организирано от Асоциацията на българските училища в чужбина.

 Д-р Любенова ще разкаже за поклонническите маршрути, за Божи гроб, къщата и църквата на Св. Петър, гроба на Св. Георги в Лод, Базиликата във Витлеем, за Виа Долороса в Йерусалим, Галилейското езеро, река Йордан и Гетсиманската градина, както и повече за това как се става хаджия. 

Любенова каза, че от Асоциацията на българските училища в чужбина ще започнат инициатива за възстановяването на българскиs параклис , който се е намирал зад параклиса на Божи гроб и който сега се стопанисва от Коптската църква, за да може в Светите земи да има място и Българската православна църква. Сега там ни няма. 

 Срещите на Пловдивско Историческо Общество са отворени за публиката.Срещата започва в 19ч. 

Цялото интервю  с д-р Адриана Любенова е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Борис Стоилов показва изложбата си „Concerto movimento“

Известният български майстор на илюстрации – художникът Борис Стоилов, открива своята изложба „Concerto movimento“ в галерия „Apsenal of art“ в квартал Капана.  Борис Стоилов е роден в Пловдив, завършил е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и специалност „Графика“ в Националната художествена академия. Той е автор на повече от..

публикувано на 08.08.24 в 09:03

Даниела Настева представя авторска музика в Пловдив

Тази вечер от 19 часа в галерия “Димитър Георгиев” ще се проведе концерт с авторска клавирна музика на Даниела Настева . Концертът е по повод нейния рожден ден. Талантливата композиторка избра да се срещне със свои почитатели и да представи пред тях най-новите си музикални творби. Сред тях е и музикалната композиция "Бурята". Миналата..

обновено на 08.08.24 в 07:07

Известният тенор Марин Йончев с концерт в Пловдив

За първи път известният тенор Марин Йончев ще представи самостоятелен оперен концерт в Пловдив. Той е озаглавен "Италианска оперна вечер" и ще се състои на 1 септември от 19.30 часа в Дом на културата "Борис Христов". Пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на едни от най-обичаните арии, написани от знаменити класически..

публикувано на 08.08.24 в 08:00

Художествен факултет чества юбилей с изложба в "Капана"

Факултетът по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ чества 50 години с изложба в галерия „Капана“. Представителната експозиция е озаглавена „В новото време с ново лице“ и представя някои от най-добрите студентски дипломни работи през годините, както и творби на действащи преподаватели. Тя..

публикувано на 07.08.24 в 09:51

„Огънят на Анадола“ тази вечер на Античния театър

Легендарното танцово шоу „Огънят на Анадола“ ще бъде представено тази вечер на сцената на Античния театър в Пловдив. Спектакълът, който постигна грандиозен успех у нас през декември миналата година, е обновен и аранжиран специално за летни театри. Турската формация пристига в града под тепетата след като премина през откритите театри на Велико..

обновено на 06.08.24 в 08:29