Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Барон Мюнхаузен пристига в "Арсенал оф арт"

| обновено на 26.01.18 в 09:33

Бестселърът „Чудните пътешествия на барон Мюнхаузен“ е с ново издание на „Хермес“ и с нови илюстрации на Борис Стоилов.

 Бях замислил илюстрациите на изданието  на ИК „Хермес“  „Барон Мюнхаузен“ като комикси и затова участвах във фестивала на комиксите в Белград. Тъй като такъв тип издания в България обаче нямат много голям пазар, преработихме направеното, така че да послужи за целите на издаването на тази книга. Тя е луксозно издание, като върху всяка от нейните 104 страници, има илюстрации. Това  подчерта художникът Борис Стоилов 

Стоилов коментира анализа на критиката за юлистрациите на класическото произведение, че „щурите авантюри на наперения аристократ с приключенски дух Барон Мюнхаузен никога не са изглеждали по този разпалващ въображението начин, излезли сякаш от от мечтите на викториански изобретател“ като ласкателна, но точно определяща стилистиката на книгата.

Визията на книгата напомня  леко на арт деко в духа на викторианската стилистика и основно – на друг малко по-непопулярен в България, но имащ почитатели – стиймпънк, в  чиято естетика е издържана и другата  книга – „Малкия принц“ . За това има обосновка , защото и двете книги  не са само за деца, защото се четат леко и от децата, и от родителите, и дядовците им.

По думите на художника, илюстрациите към изданията на световно известното произведение „Приключенията на барон Мюнхаузен“ са извънредно много и разнообразни, както по света, така и у нас. При появата му за първи път в Англия обаче, то излиза под формата на комикси и хората са се редили на опашка, за да купят книгата.

Барон Мюнхаузен разказва стотици истории, звучи парадоксално като самохвалко, но всъщност разказът му няма да е интересен, ако малко не е пресолен... Много са ми любимите му истории, но ако погледнете книгата, ще видите, че съм илюстрирал моментите, които са ми любими, подчерта художникът Борис Стоилов.

Изложба с рисунки и илюстрации от  „Барон Мюнхаузен“ ще бъде открита в петък в галерия „Арсенал оф арт“.

Повече чуйте от звуковия файл:

Галерия

Още от категорията

Отиде си Пенка Калинкова

След тежко боледуване тази сутрин е починала Пенка Калинкова - пловдивски театровед, журналист, общественик и бивш директор на Радио Пловдив.  За това съобщи във Фейсбук профила си  нейният син Калин Петков. Той написа: "С много скръб и тъга съобщавам на всички приятели, че тази сутрин в 5,30 часа майка ми почина". Пенка Калинкова е..

обновено на 03.07.20 в 13:37

Премиера на "Там, където не сме" в Смолянския театър

Премиера на поетичен спектакъл по текстове на Георги Господинов „Там, където не сме” на Родопски драматичен театър ще се състои за първи път в България. В него са включени стихотворения и фрагменти от книгите „Черешата на един народ“, „Писма до Гаустин“, „Там, където не сме“, „Физика на тъгата“, „Времеубежище“, „Естествен роман“, „И други..

публикувано на 03.07.20 в 11:29

В "Срещите" за расизма, бунта на масите и невежеството

Тази събота с философа Тони Николов, геополитическия наблюдател проф. Боян Чуков и човека на перото Никола Милчев ще питаме какво е случващото се в Америка. Сблъсък на цивилизациите, културна революция, световна истерия, демагогия? И, най-вече, защо това плъзна и из Европа?  Ще позволим ли цели столетия от историята да бъдат изтрити? И ако ”да” какво ще..

публикувано на 03.07.20 в 09:52
Петър Краевски и Владимир Янев в Радио Пловдив

В „Алтер его“ възкресяваме мигове с доц. Владимир Янев

В „Алтер его“ имаме честта да ни гостува нашия Учител в ПУ „Паисий Хилендарски“ - доц. Владимир Янев! Той е юбиляр и вече може да приеме закачката на Христо Карастоянов, че „не му липсват първите 70 години“.  Около книгата му „Възкресени мигове“ ще завъртим разговора в студиото заедно с алтер егото на водещия (Краю Петровски), не без помощта и..

публикувано на 03.07.20 в 09:44

Операта с безплатна програма на Римския стадион през уикенда

Опера Пловдив стартира летния сезон с поредица от безплатни събития на Римския стадион този уикенд.  В петък и събота ще се прожектират на открито най-вълнуващите моменти от фестивала Opera Open, както и някои от знаковите заглавия в репертоара на Операта, запечатани в документалните филми от поредицата "На опера с БНТ 2" с автор Десислава..

публикувано на 02.07.20 в 15:54