Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гребният канал е 90% готов за СП през септември

Снимка: www.plovdiv.bg

Екип на Световната федерация по гребане FISA е на двудневна инспекция на гребния канал в Пловдив, където от 8 до 16 септември тази година ще се проведе най-голямото състезание в календара на гребния спорт за 2018 година. Досега страната ни е организирала европейски първенства по гребане, както и световни първенства за младежи, така че състезание от този ранг се организира за първи път у нас. Инспекторите на FISA са в Пловдив на 29 и 30 януари. Те са Светла Оцетова – технически директор на Световната федерация по гребане и технически делегат за световното първенство, Камерън Алън – организационен мениджър на FISA и технически делегат за първенството и Бернт Шумахер - технически делегат на FISA.

През двата дни на своята работа в Пловдив представителите на Световната федерация по гребане ще поставят пред организационния комитет 128 въпроса, свързани със състоянието на гребния канал и организационната подготовка на Световното първенство. Според Иван Попов – председател на Организационния комитет на първенството, Гребният канал е на 90% готов за голямото състезание.

„Досега не сме провеждали състезания за хора със специални потребности. На финалния комплекс обаче вече има асансьор за хора, които са трудно подвижни. Имаме изграден и подход към плаца, по който те да се придвижват. Остава само да отделим един пристан специално за тези състезатели. Градът също има готовност. На античния театър има асансьор за хора с увреждания. Имаме да уточним дали в хотелите ще има достатъчно специално оборудвани стаи“, каза Иван Попов.

Той е на мнение, че тази инспекция от страна на FISA ще бъде единствена, защото техническите делегатище получат задоволителни отговори на всички свои 128 въпроси, ще обходят гребния канал и лично ще се уверят в неговата готовност да посрещне голямото състезание.

„Това първенство ще донесе добър приход за Пловдив. Не сме в състояние да го измерим до стотинка, но приходите от предното Световно в Ротердам са 20 милиона евро. Мисля, че половината от тази сума може да дойде и остане в града ни, ако предложим достатъчно разнообразни условия за отдих, храна, туризъм на гостите ни“, коментира г-н Попов.

До момента има постъпили 1200 заявки за участие в Световното първенство по гребане в Пловдив. Те са от отбори,които са сигурни, че ще участват във всички дисциплини с пълен брой лодки и състезатели. Окончателните екипи на останалите отбори за световното първенство в Пловдив ще бъдат формирани след регатата в Люцерн в края на месец юни. За българското гребане това световно първенство е възможност да премери сили със световния елит.

„Голямото състезание ще донесе добър приход за Пловдив. Не сме в състояние да го измерим до стотинка. Но приходите от предното световно първенство в Ротердам са 20 милиона евро. Мисля, че половината от тази сума може да дойде и остане в града ни, ако предложим достатъчно разнообразни условия за отдих, храна, туризъм на гостите ни", коментира г-н Попов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Ботев" стартира в Европа с 2:1 над "Марибор"

"Ботев" (Пловдив) постигна престижна победа  с 2:1 над  словенския "Марибор" в първи двубой от първия предварителен кръг на Лига Европа. Мачът се игра пред повече от 16 хиляди зрители на стадион "Христо Ботев". Новите попълнения Антъни Уджа и Никола Илиев станаха герои на мача с блестящи голове в 9-ата и в 74-ата минута. Пиус Ширвис бе изравнил..

публикувано на 11.07.24 в 22:04

Локомотив ще изиграе последната си контрола в събота

Локомотив Пловдив ще изиграе последната си контрола от своята предсезонна подготовка. “Черно-белите” ще се изправят срещу Берое. Двубоят ще се проведе в събота (13.07) от 19:00 часа на “Лаута”. Представянето на Локомотив ще се състои броени минути преди началото на самата контрола. Приятелската среща ще е открита за фенове и журналисти. Локомотив..

публикувано на 11.07.24 в 17:57

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

обновено на 11.07.24 в 08:54
Красимир Дунев

Красимир Дунев - вицешампион от Атланта 1996

Красимир Дунев е роден на 11.09.1972 г. в град Пловдив.  Олимпийски вицешампион на висилка от Олимпийските игри в Атланта през 1996 г.одина. Красимир Дунев е първият гимнастик в света, който прави шест поредни прелитания на висилка. В отборното класиране на България заема шесто място, а в многобоя е двадесет и първи. Дебютира на Олимпийските игри в..

публикувано на 10.07.24 в 13:59
Пламена Миткова

Пламена Миткова на 5 см от медал в Унгария

Пловдивчанката Пламена Миткова остана на 5 сантиметра от медал в дисциплината скок дължина на лекоатлетическия мемориал "Ищван Дюлай" в Секешфехервар (Унгария). Миткова постигна 6.71 метра в най-добри си опит, с което заслужи петото място в крайното класиране. Победителка стана колумбийката Наталия Линарес с 6.87 метра, пред Акелия Смит от Ямайка с 6.83..

публикувано на 10.07.24 в 09:24