Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионално обучение за сметка на профилираното?

Приемът за елитните гимназии в града няма да бъде намален. Този ангажимент пое в ефира на Радио Пловди началникът на РУО Иванка Киркова. Коментарът тя направи във връзка с планираното от държавата административно „орязване“ на паралелките  в елитните гимназии за сметка  на тези в професионалните училища. Идеята е заложена в новия държавен план-прием за следващата учебна година в средното образование след 7-ми клас. 

 Киркова заяви, че  не счита, че обучението в езиковите гимназии не се нуждае от подкрепа, с аргумент, че на обществото са необходими млади хора с езикои умения, които да специализират впоследствие  в други сфери на интелектуалния труд,  хуманитарните науки, техниката и международните отношения. По думите й на територията на Пловдив има достатъчно училища и паралелки, които предлагат професионално обучение.

 Съобразили сме се със заявките на директорите на професионалните училища, и миналата година за първи път приемът за професионалните паралелки беше по-голям.

Киркова бе категорична, че няма да допусне приемът за профилираните гимназии, езиковите и математическата да бъде орязан. 

Директорът на ЕГ „Пловдив“ Николай Радев се съгласи,  че е необходимо  да има  разширяване на професионалните паралелки, но подчерта, че и тези, в които има постигнати добри резултати , също трябва да бъдат запазени. Към момента нашите гимназии са основа на образованието в България, подчерта Радев.  

 Той каза, че в страната има много непрофилирани паралелки и смята,  че тенденцията от МО е правилна – учениците, които завършват,  да бъдат добре ориентирани – към професията или към своя сериозен профил, така че да има възможност и повече деца да бъдат насочени към професионалните паралелки.

Когато обаче един родител и едно дете във все още наистина крехката възраст – 7-ми клас избират с какво да продължат в живота, насилственото налагане  ни връща към други времена.

Лично аз не бил уважавал колега-директор, който не успява да запази колкото може броя на децата и паралелките в училището си. Това е задължение на всеки директор. Не мога да кажа, какво става в другите градове, но при нас и в съседната езикова гимназия „Иван Вазов“ миналата година имахме по 1400 деца заявили първо желание да учат при нас. А по второ и трето – сигурно са всички, които са кандидатствали. Така че при нас срив с успеха не може да се получи, продължаваме да сме в първата десетка по успеваемост откакто съществуват матурите в България.

Радев определи като точно твърдението на  началника на РУО Иванка Киркова, че все повече ученици вече се насочват в сферата на технологиите и м.г. те са били над  50% в ЕГ „Пловдив“.

Гимназията дава силна подготовка в научаването на езика, но това не е основното – подготовката е силна за всичките дисциплини. Както в професионалните гимназии се дава добра основа за професионалното обучение.

Радев изрази надежда, че крайното решение за броя на паралелките ще бъде най-доброто за развитие на образованието в Пловдив.

В противен случай ще търсим всякакви начини за противодействие, подчерта още Николай Радев.

Чуйте звуковите файлове:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или параклис...

публикувано на 16.08.24 в 09:49

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43