Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

FISA: Пловдив ще направи прекрасно Световно по гребане

Пловдив ще проведе едно превъзходно Световно първенство по гребане за мъже и жени през септември. Около тази теза се обединиха техническият директор на Международната федерация по гребане (FISA) Светла Оцетова, Камерън Алън – организационен мениджър на FISA и техническия делегат за първенството  Бернт Шумахер, който инспектираха подготовката на Гребния канал в града.

„Вече се е запознах с възможностите за тренировки, транспорт, изхранване, почивка и възстановяване на състезателите. Смятам, че имате опит, който е достатъчен, за да направите едно превъзходно спортно събитие“, каза Алън.

„Когато на последния конгрес на  FISA Пловдив не успя да получи следващото голямо Световно първенство по гребане заради липсата на втори канал, това предизвика разочарование сред големите отбори“, разказа Светла Оцетова.

В тази връзка тя каза, че FISA е готова да сподели своя опит при решаване на екологични конфликти при изграждането на гребни съоръжения. Оцетова разказа за опита на швейцарския град Люцерн, където се провеждат състезания по гребане от най-висок ранг. За да отговори на техническите изисквания на  FISA обаче е трябвало да се направят подобрения по водното трасе в езеро, което е природна забележителност и е под екологична защита. Прагматичните швейцарци са създали и реализирали работещ проект, а състезанията носят на Люцерн ежегодни приходи.

"Пловдивчани могат да повторят швейцарския опит, така че градът да построи необходимия за големи състезания втори гребен канал", заяви заместник кметът Георги Титюков. Той припомни, че общината е спечелила съдебните битки за реализацията на този важен проект и очаква през март и последното решение на Върховния административен съд, което ще бъде окончателно.

Председателят на Организационният комитет на Световното първенство Иван Попов припомни, че за първи път Пловдив се кандидатира за това най-голямо състезание през 1999 година.

„След 19 години работа и след непрекъснато провеждане от 2011 година насам на елитни състезания от календара на FISA на гребния канал в Пловдив, сега ще имаме шанса да покажем превъзходните качества на гребното трасе и уменията ни да организираме спортни събития от този ранг. Това е най-голямото спортно състезание в Пловдив за последните 20 години и е възможност да наложим „марката“ Пловдив пред света“, каза Иван Попов.

Атанас Димитров – член на Управителния съвет на Българската федерация по гребане разказа за подготовката на български гребци за Световното първенство.

„От миналата година състезателите ни се готвят по нова методика и очакваме 3 от българските лодки да достигнат финали, а една от тях да донесе медал. За нас това голямо състезание е важно и като начин да популяризираме нашия спорт и привличане на повече деца в гребните лодки“, каза Димитров.

Провеждането на състезанието ще донесе много сериозни приходи и в икономиката на Пловдив.

„Икономическото въздействие от първенството в Сарасота, САЩ е оценено на 49 милиона долара, но това все пак е Америка“, заключи Светла Оцетова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Ботев" стартира в Европа с 2:1 над "Марибор"

"Ботев" (Пловдив) постигна престижна победа  с 2:1 над  словенския "Марибор" в първи двубой от първия предварителен кръг на Лига Европа. Мачът се игра пред повече от 16 хиляди зрители на стадион "Христо Ботев". Новите попълнения Антъни Уджа и Никола Илиев станаха герои на мача с блестящи голове в 9-ата и в 74-ата минута. Пиус Ширвис бе изравнил..

публикувано на 11.07.24 в 22:04

Локомотив ще изиграе последната си контрола в събота

Локомотив Пловдив ще изиграе последната си контрола от своята предсезонна подготовка. “Черно-белите” ще се изправят срещу Берое. Двубоят ще се проведе в събота (13.07) от 19:00 часа на “Лаута”. Представянето на Локомотив ще се състои броени минути преди началото на самата контрола. Приятелската среща ще е открита за фенове и журналисти. Локомотив..

публикувано на 11.07.24 в 17:57

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

обновено на 11.07.24 в 08:54
Красимир Дунев

Красимир Дунев - вицешампион от Атланта 1996

Красимир Дунев е роден на 11.09.1972 г. в град Пловдив.  Олимпийски вицешампион на висилка от Олимпийските игри в Атланта през 1996 г.одина. Красимир Дунев е първият гимнастик в света, който прави шест поредни прелитания на висилка. В отборното класиране на България заема шесто място, а в многобоя е двадесет и първи. Дебютира на Олимпийските игри в..

публикувано на 10.07.24 в 13:59
Пламена Миткова

Пламена Миткова на 5 см от медал в Унгария

Пловдивчанката Пламена Миткова остана на 5 сантиметра от медал в дисциплината скок дължина на лекоатлетическия мемориал "Ищван Дюлай" в Секешфехервар (Унгария). Миткова постигна 6.71 метра в най-добри си опит, с което заслужи петото място в крайното класиране. Победителка стана колумбийката Наталия Линарес с 6.87 метра, пред Акелия Смит от Ямайка с 6.83..

публикувано на 10.07.24 в 09:24