Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ако върнем българите от чужбина, ще решим кризата с работна ръка

Трябва да намерим механизми да върнем българите, които работят в чужбина. Вицепремиерът Томислав Дончев е напълно прав в предложенията, които направи по време на срещата между бизнеса и правителството.

Ние заставаме твърдо зад идеята за търсене на механизми, които да върнат българите от чужбина. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Александър Загоров, конфедеративен секретар на КТ „Подкрепа“.

Вчера на срещата между бизнеса и правителството Дончев подчерта, че завръщането на емигриралите в чужбина висококвалифицирани българи е един от основните сценарии за преодоляване на острия недостиг на работна ръка в България. Това обаче не е възможно да се осъществи само с предлагане на високи заплати, а трябва и други стимули, един от тях може да бъде безплатно жилище.

Не чух нито една излишна дума от Томислав Дончев. „Подкрепа“ ще положи всички усилия този процес да се осъществи, защото България има нужда от българите в чужбина, коментира Александър Загоров. 

Синдикалистът подчерта, че все още между синдикатите и работодателите има сериозно разминаване по темата трудова миграция.

Работодателските организации предложиха да има облекчен режим за наемане на работа на чужденци, когато става въпрос за инженери и машинни техници. Ние изследвахме тези браншове и установихме, че няма как да се реши този проблем с внос на работна ръка, обясни Загоров.

Цялото интервю с Александър Загоров можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

На децата от 12 до 15 г. ще се поставя ваксината за възрастните

95 нови заразени с COVID-19 у нас, и още 25 починали, като п оложителните проби паднаха до 0,8 %, отчете МЗ.  Ваксинираните за последното денонощие са 17 626, но за над 10 500 от тях това е втора доза от ваксините. Общо поставените ваксини у нас от 27 декември досега са 1 619 744. Едва 36 деца от 12 до 15-годишна възраст са имунизирани срещу..

публикувано на 17.06.21 в 09:44

Слаб интерес за безплатните почивки на децата в Пловдив

С темпото на хладни утрини, дъжд и вятър приближаваме лято 2021, на 21 юни. Подготовката за отпуски и почивките на децата върви паралелно с говоренето и действията за извънредния вот.  Новата Национална програма „ Отново заедно “ беше приета от Министерския съвет. Тя ще бъде финансирана с 15 млн. лв. от държавния бюджет, предвидени за подкрепа на..

публикувано на 17.06.21 в 09:42

Спор за ремонта на читалище "Васил Левски"

Община Карлово и настоятелството на читалище „Васил Левски“ спорят как да бъде направен ремонт на сградата на читалището. Опасенията са, че ако разногласията се проточат, може да бъде изгубено финансирането за ремонта.  Пред Радио Пловдив кметът д-р Емил Кабаиванов обясни, че сградата на читалището е построена през 1964 година и досега..

публикувано на 16.06.21 в 17:02

В Белащица са готови на протести, ако кариерата отвори

Жителите на Белащица и селата от Родопската яка са в протестна готовност, ако кариерата на "Европейски пътища" АД отново започне работа след решението на ВАС, с което се отменя актът за спирането на дейността й миналата година.  От ИК “Стоп на кариерата в Белащица“ коментираха за Радио Пловдив, че няма да допуснат отново камионите да минават през..

публикувано на 16.06.21 в 10:11
Пламен Таушанов – Председател на Управителния съвет на БАЗП

Трябва да има политика за защита на пациентите

Според адвокат Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на БАЗП, идеите на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров са известни отдавна и имат перспектива.  Той смята, че би следвало те да бъдат приети по-нататък.   "Това което се предлага е да се премахнат  тъй наречените лимити на болниците. По тяхното безсмислие се е..

публикувано на 16.06.21 в 09:58