Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Институциите не работят, затова премиерът решава споровете

Протестиращите граждани са кръвните клетки на демократичното система, коментира в предаването „Ден след ден“ политологът проф. Анна Кръстева. Те откриват дефицитите.

От смъртта или живота на две малки лъвчета, през мръсния въздух или вторият лифт в Банско. 

Няма безгрешни политици, няма и безгрешни граждани. Гражданите са длъжни да се коректив на политическите елити и в диалога между тях трябва да се търсят балансите. 

Случаят с лъвчетата е показателен за това как функционира държавата. То е тест за хуманност, за отношението към света и обществото, в което живеем. По веригата от един малък град до МС се оказва, че няма фактор, който да реши проблема. Институциите не само не са свършили работа, но и не могат да го направят и когато решението се взима от премиера това е лоша оценка за институционалното здраве на държавата.

"С глас смях, когато чета думите на финансовия министър, че корупцията у нас е емоционално състояние", казва професор Кръстева. Според нея подобно отношение обяснява защо мониторинга над Румъния ще падне, а за нас не, както и германската позиция, която определя, че не сме готови за Шенген.

Преговорите и протестите, в зависимост от това с кое първо се защитава една кауза, са двата типа политическа култура в едно общество, допълни анализаторът. Люшкането между тях показва, че и гражданите не са намерили мярата как да бъдат конструктивен коректив.

В този смисъл включването на правна процедура в дебата за Истанбулската конвенция е добър ход. Става дума за решението на ГЕРБ да запита магистратите дали документът противоречи на основния закон. Фантазми владеят дебата, така че намесата на правото е наложителна. Иначе ще се върнем да спора „Колко дявола могат да се съберат на върха на една игла?“


Още от категорията

Президентът е бонус за Петков и Василев, но те за него - не

Социологът Татяна Буруджиева определи, че е трудно да се прогнозира откъде ще дойдат гласоподавателите на на проекта на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. "За една година четири избора са отегчително занимание за избирателите, а и нямаше стимул от парламента, койта да накара хората да гласуват. В този симисъл на новия проект  ще му..

публикувано на 17.09.21 в 11:15

Вината за авиоинцидентите е на земята, тя е на политиците

Това каза в предаването "Точно днес" генералът от резерва Спас Спасов, който е председател на фондация "Български ВВС. Той коментира новината, че записът от черната кутия на падналия край Шабла Миг-29 потвърждава версията на разследването у нас. Според него изненада няма. Очаквано се е потвърдило заключението за "загуба на ориентация" от страна на..

публикувано на 17.09.21 в 10:47

Рестартирай Европа: Пандемията промени начина на образование

Разпространението на коронавируса и неизбежните органичения създадоха нов вид социално общуване и станаха причина за значителни промени в начина на обучение. Това доведе и до нови изисквания към решилите  да тръгнат по пътя на науката успоредно с четвърта пандемична вълна.  В годишната си реч  пред Европарламента председателят на..

публикувано на 17.09.21 в 10:05
Лъчезар Томов

Вирусът е като машина, която не може да се умори

“Очаква ни тежка есен”, заяви математикът д-р Лъчезар Томов в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив.  Той каза, че очакванията са да се повтори броят на заболели от предходната есен, където числата достигаха до 3-4 хиляди заболели на ден. “Очакваме минимум такъв брой заболели. Този път обаче с по-трудно сваляне на броя заболели, отново..

публикувано на 16.09.21 в 15:44

Можем да очакваме странни резултати от изборите 2 в 1

„46-то НС функционираше, за да удовлетвори емоционалните щения на десетина партийни лидери и няколко депутати около тях. Не биваше да имаме никакви очаквания от него“, това заяви политологът и преподавател в Софийски университет Страхил Делийски в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той припомни, че зад гласовете на партиите стоят..

публикувано на 16.09.21 в 11:30