Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Институциите не работят, затова премиерът решава споровете

Протестиращите граждани са кръвните клетки на демократичното система, коментира в предаването „Ден след ден“ политологът проф. Анна Кръстева. Те откриват дефицитите.

От смъртта или живота на две малки лъвчета, през мръсния въздух или вторият лифт в Банско. 

Няма безгрешни политици, няма и безгрешни граждани. Гражданите са длъжни да се коректив на политическите елити и в диалога между тях трябва да се търсят балансите. 

Случаят с лъвчетата е показателен за това как функционира държавата. То е тест за хуманност, за отношението към света и обществото, в което живеем. По веригата от един малък град до МС се оказва, че няма фактор, който да реши проблема. Институциите не само не са свършили работа, но и не могат да го направят и когато решението се взима от премиера това е лоша оценка за институционалното здраве на държавата.

"С глас смях, когато чета думите на финансовия министър, че корупцията у нас е емоционално състояние", казва професор Кръстева. Според нея подобно отношение обяснява защо мониторинга над Румъния ще падне, а за нас не, както и германската позиция, която определя, че не сме готови за Шенген.

Преговорите и протестите, в зависимост от това с кое първо се защитава една кауза, са двата типа политическа култура в едно общество, допълни анализаторът. Люшкането между тях показва, че и гражданите не са намерили мярата как да бъдат конструктивен коректив.

В този смисъл включването на правна процедура в дебата за Истанбулската конвенция е добър ход. Става дума за решението на ГЕРБ да запита магистратите дали документът противоречи на основния закон. Фантазми владеят дебата, така че намесата на правото е наложителна. Иначе ще се върнем да спора „Колко дявола могат да се съберат на върха на една игла?“


Още от категорията

69 са новите случаи на коронавирус в Пловдивска област

801 са новите случаи на коронавирус при направени 5344 теста, отчит Единният информационен портал за денонощието.  Положителни са 15% от взетите проби.  В Пловдивска област новорегистираните са 69. В Пазарджишко има 15 нпови случая, а за региона на Смолян - 3.  Излекуваните са 563. В болници са постъпили 88 души, с което пациентите в здравните..

публикувано на 01.10.22 в 08:25

Пловдивчани се отказват от пелетите, искат климатици

Интересуват ли се от пловдивчани към безплатните климатици, вместо печки на твърдо гориво? Отказват ли се от безплатните пелетни камини заради високите цени на пелетите? За изпълнението на програмата за „Чистия въздух“ – интервю на Антоанета Петричанска с Анести Тимчев, заместник-кмет по екологията в Пловдив. Анести Тимчев заяви, че заради..

публикувано на 30.09.22 в 16:05

Признаването на референдумите притиска Путин в ъгъла

 Какво променят в геополитически контекст обявените резултати  от фалшивите референдуми в Украйна и как отзвучават те в политически план в България  - анализът е на политолога Христо Панчугов.  "Предизборната кампания мина заобикаляйки темата за Украйна и потенциалните последици от войната и ефекта върху българската икономика. Единствено свързана..

публикувано на 30.09.22 в 11:58

Загуба на скорост е възможна причина за падането на СУ-25

„ На този етап много трудно може да се говори за версии за катастрофата, докато не излязат записите от т.нар. „черна кутия“. Тогава ще се знае повече за финала на полета на самолета, който пада при заход малко преди да кацне на летище „Безмер“. На този етап могат да се правят единствено предположения, другото ще бъде спекулация “ – заяви в..

публикувано на 29.09.22 в 15:51

Войната може да приключи при пълно поражение на Русия

Изходът на войната в Украйна може да бъде само пълното поражение на Русия, но ще бъде много тежко. Аз очаквам една дълга, студена, кървава есен, защото Западът не е толкова твърд в подкрепата си. Това каза професор Иван Чалъков, ръководител на катедра „Приложна и институционална социология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ по..

публикувано на 29.09.22 в 11:56