Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери протестираха срещу еднодневните трудови договори

| обновено на 01.02.18 в 16:25
Снимка: БГНЕС

Първият от верижните протести на земеделски производители започна днес от Пазарджик. В следващите дни протести ще има в Стрелча, Карлово и на други места. Земеделците настояват за законови промени в еднодневните трудови договори, въведени с поправките в Кодекса на труда през 2015 година. Ако не бъдат чути след 20 дни, ще излязат с тракторите на протест и ще блокират АМ "Тракия", обявиха на протеста си те.

Над 100  земеделски  стопани в Пазарджик заявиха с плакати „Не на еднодневните трудови договори“. 

Земеделските стопани определят като прекалено високи въведените с тях осигуровки, които трябва да плащат на работниците. Те настояват вместо по 9 лева на ден осигуровка за работник, сумата да се намали на 3,60 лева, колкото плащат останалите работодатели. Фермерите искат въвеждане на почасово осигуряване, а не целодневно, тъй като голяма част от работниците се наемат за по няколко часа. 

Стопаните са възмутени и от изискването договорите да се оформят всеки ден преди началото на работния процес. Предложението им е оформянето да е месечно или в края на сезона, каквато договорка имат с Инспекцията по труда.

От две години недоволните стопани постоянно сезират институциите за проблемите в бранша. Техни писма „отлежават“ в земеделското и социалното министерства, както и в ресорните парламентарни комисии и при председателя на Народното събрание. Лично информиран е и премиерът Бойко Борисов, но решение все още няма.

Ако не бъдем чути сме готови до месец да блокираме АМ "Тракия", съобщи земеделецът Стоян Кузев. Той уточни, че имат и подписана декларация, която ще изпратят до ресорните комисии в Народното събрание.

Дина Христова от Главна инспекция по труда обясни, че  с този вид договори е постигнато изсветляване на сектора. През 2017 година има 205 000 еднодневни договора, като те са с 15 000 повече от тези през 2016 г. 

Разработен е специален софтуер, с който се помага на земеделците, защото той дава възможност за по-лесно попълване на данните, уточни Христова. 

Верижни протести през следващите дни ще има и в други райони на страната. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трактор заклещи пловдивско момченце на плажа в Созопол

Тежко остава състоянието на детето, което бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол снощи. Качвайки се на нея, докато работи на ивицата, момчето губи равновесие и пада във въртящото се устройство, което почиства пясъка.  Момченцето е от Пловдив, на 9 години, дошло на почивка със семейството си в Созопол,..

обновено на 03.08.24 в 16:11

Напълно потушен е пожарът на депото в Цалапица

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи  и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив  Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване дейностите на открито.   Кметът подчерта..

публикувано на 03.08.24 в 15:48

Край! Въздухът над Пловдив вече е безопасен

Въздухът е чист, падат мерките заради пожара в депото край Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева.  По думите й,  на база данните от РИОСВ-Пловдив от последните 24 часа, съгласувано с РЗИ-Пловдив, се отменят препоръките към жителите на областта за носене на маски и ограничаване на дейностите на открито за..

обновено на 03.08.24 в 15:03

Катастрофа на АМ "Тракия" край Пазарджик блокира движението

Тежка катастрофа в Пазарджишкия участък на АМ „Тракия“, в района на 73 км. предизвика задръстване на движението в посока София.  Тя е станала към 13.15 ч., има и пострадали.  Блъснали са се джип БМВ и лек Фолксваген. Очаква се в резултат на това и акцията по спасяване на хората, движението в участъка да бъде силно затруднено.  В звуковия файл..

публикувано на 03.08.24 в 14:18

Засега въздухът над Пловдив е безопасен, но се очаква леко замърсяване

Напълно овладян е пожарът на сметището в Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева,  след заседанието на кризисния щаб от мястото на бедствието тази сутрин. Очакванията са то  да бъде окончателно  погасено до края на днешния ден.  Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи ,  че според..

обновено на 03.08.24 в 11:41