Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преподаватели и студенти зарязаха учебните лозя на Аграрния университет за Св. Трифон

| обновено на 01.02.18 в 15:36
10
Снимка: Елена Крушкова, Радио Пловдив

С традиционния ритуал по зарязване на лозята Аграрния университет в Пловдив отбеляза Деня на лозаря - Трифон Зарезан и празника на лозаро-градинарския факултет. 

Церемонията на лозовия масив на университета, край пловдивското село Брестник, започна с водосвет за здраве и пожелания за добра реколта. Ритуалът се извърши от ректора на висшето училище  проф. Христина Янчева и декана на факултета доц. Красимир Михов. 

В традиционното зарязване участие взеха  и  десетките официални гости сред, които посланика на ЮАР Ванеса Калверт, турския консул  Хюсейин Ергани, депутати, представители на областната управа, община Пловдив и районни  кметове. 

За първи път в ритуала участваха и чуждестранните студенти от Южноафриканската република, който споделиха, че в родината им винопроизвоството е развиващ се сектор и добра перспектива за реализация.  Празникът продължи с дегустатиция на видовете вина, добивани от уникалните сортове грозде, отглеждани в насажденията на базата и отлежали в учебната изба на университета.

По думите на ръководителят й Ламбрин Топузлиев това е единствената изба в България проектирана и създадена за микро винификация с научно – експериментална цел и една от малкото в Европа. Той припомни, че Аграрният университет има окол 450 декара, в които отглежда над 200 нови сортове, които се ползват за производство на съвременните вина. Всички сортове общо са 400, като най-актуални тази година са  мавруд и тамянка

Той поясни , че във винарната се произвеждат около 15 тона вина.. През последните години инвестициите в учебната база край Брестник са за около 1 милион лева, допълни  деканът на Факултета по лозаро-градинарство доц. Красимир Михов. По събрана сортова колекция учебната винарска изба се нарежда на второ място в Европа след Монпелие, Франция, посочи Топузлиев.


Снимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Вертолети помагат за гасенето на пожарите в Средна гора, има опасност за две села

Военнослужещи и два хеликоптера от 24-та авиобаза в Крумово се включват в гасенето на големия пожар, който гори в Средна гора . Те ще действат за погасяване на пламъците в землището на село Песнопой, община Калояново, и село Михилци, община Хисаря.  Хеликоптерите „Ми-17“ и „Кугър“ излетяха в 13.21 часа..

обновено на 12.07.24 в 17:08

Верижна катастрофа до Пазарджик затруднява трафика на АМ "Тракия"

Верижна катастрофа затруднява движението в района на 102-рия километър на автомагистрала „Тракия“.  Сблъскали са се 4 коли в платното в посока Бургас, има и пострадали 2 жени, които са транспортирани в пазарджишката болница. Движението не е спряно, а се регулира от екипи на "Пътна полиция". В района на катастрофата има лека тапа, трафикът се..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите

Областният управител на Пловдив Христина Янчева обяви бедствено положение в общините Хисаря и Калояново.  Мярката се въвежда, за да бъдат ликвидирани пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци и калояновските  Сърнегор и Отец Паисиево. В документа се посочват и конкретните мерки, които ще бъдат предприети от кметовете на..

публикувано на 12.07.24 в 16:00

ЕГ "Пловдив", Хуманитарната и ЕГ "Иван Вазов" пак са най-желани в Пловдив

Най-много седмокласници искат да учат английски език в Езикова гимназия "Пловдив" . Подадени са 1238 заявления за първо класиране точно в този профил, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.   Тя уточни, че в желанията на учениците следват Хуманитарни науки с английски език в Хуманитарната гимназия и ЕГ..

публикувано на 12.07.24 в 15:51

Огън бушува в труднодостъпен район в Родопите

Пожар гори в труднодостъпен горски масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните.  Пожарът е низов. Горят сухи треви и храсти. Все още не се знае какъв периметър е обхванал огънят. Изпратени са два екипаогнеборци. Към екипите от пожарникари са се присъединили и служители на Държавно горско стопанство – Славейно, и доброволци от селата Сливка,..

публикувано на 12.07.24 в 15:46