Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив протестираха в защита на Пирин със светлинно шоу

Хората настояваха да се запази и зелената система на Пловдив

Близо 100 пловдивчани протестираха тази вечер срещу решението на правителството да се отвори възможността за строителство върху 48% от територията на Национален парк Пирин. 

С национални знамена, плакати и викове „Искаме природа, не искаме бетон“, „Долу Цеко и Юлен, Пирин няма да дадем“ и „Нено е позор, оставка и затвор“ те се събраха на пл. „Съединение“. 

Много от участниците носеха светлини в ръце или на челата си. Това е символ, че доброто ще победи и нашата вяра в спасяването и запазването на българската природа, обясниха протестиращи. Сред тях имаше и хора на инвалидни колички. 

В началото на протеста част от събралите се хора изписаха с телата си „Пирин“ на латиница. 

За 5-ти път те се обявиха против възможността да се застрои националният парк, поискаха яснота кои са истинските собственици на фирмата концесионер "Юлен" и в защита на българската природа.

Протестиращите настояха да се запази и зелената система на Пловдив, която според тях се унищожава методично през последните години.

Протестът продължи с шествие по Главната улица и завърши пред сградата на общината. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Катастрофи край Белозем затрудняват трафика по АМ "Тракия"

Поредица пътни инциденти станаха тази сутрин на автомагистрала "Тракия".  Катастрофа затруднява движението по аутобана около 150-тия километър, в района на Белозем. Заради инцидента се е образувало километрично задръстване в посока Бургас, съобщават очевидци.  Към района пътуват полиция, линейка, пожарни автомобили. Една от колите е..

публикувано на 10.08.24 в 08:53

Слънчева и гореща събота ни очаква

Днес ще преобладава слънчево време. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър с посока от север-североизток. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в Пловдив – около 36°. В планините ще е предимно слънчево. Над източната половина от страната ще се..

публикувано на 10.08.24 в 07:38

В Асеновград събират книги за деца и възрастни

От днес до четвъртък в Асеновград ще се събират книги за деца и възрастни, които да бъдат подарени на библиотеки и читалища в селата около града.  Кампанията под надслов "Дарете книга, дарете знание!" се организира от Общинския младежки съвет. Ще бъдат приемани както нови, така и книги от личните библиотеки.  Идеята на младите хора е да..

публикувано на 10.08.24 в 07:20

В Чепеларе започва международно литературно четене

За втора поредна година Чепеларе е домакин на Международно литературно четене "Жени в планината". Събитието се организира от фондация "Елизабет Костова". Тази вечер на площад "Олимпийски" в четенето ще участват писателки от България, Сърбия, Великобритания, Испания, Полша, Белгия и Украйна. Те ще прочетат откъси от свои творби, които посетителите ще..

публикувано на 10.08.24 в 07:17

Лампите по пътя Пловдив - Асеновград светват през октомври

Очаква се до края на октомври осветлението на път II-86, в участъка между Пловдив и Асеновград да бъде възстановено, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на петъчния парламентарен контрол.  Тя обясни, че през април тази година е било възложено на пътноподдържаща фирма да извърши ремонт и да..

публикувано на 09.08.24 в 19:35