Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

250 000 лв.гаранция за кмета на Септември, изскочиха нови разкрития

Справки на ДАНС и инструкции за поведение при арест са открити в дома на Марин Рачев

| обновено на 02.02.18 в 18:20

Кметът на община Септември Марин Рачев бе освободен от полицейското управление в Септември срещу 250 000 лева парична гаранция, след като престоя едно денонощие в ареста. 

Срещу него са повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост и незаконни сделки, които са причинили щети на общината за стотици хиляди лева. Той ще бъде обвинен и за участие в организирана престъпна група.

По думите на ръководителя на спецпрокуратурата Иван Гешев злоупотребите са за около 300 000-400 000 лева, но не е изключено сумата да расте. Данните за обществени поръчки от периода 2016 - 2017.

По първото обвинение става въпрос за седем сделки на Общината за ремонтни дейности, където доказаната щета към този момент надхвърля 100 хиляди лева. По второто - за сключване на неизгодна сделка- купуване на имот от братовчедката на Рачев, като пазарната цена е завишена 100 пъти. Преди време същият този имот е купен от Община Септември за 1400 лева, впоследствие Марин Рачев, в качеството му на кмет, купува този имот за над 100 хиляди лева с общински пари. Спецпрокуратурата ще търси още къде са похарчени 13 милиона лева, тъй като разследването установило, че голяма част са източени от роднините на Рачев, чрез фирми, зад които стои самият той. 

При обиска в дома на Марин Рачев  в нощното шкафче  са намерени и копия от справки на ДАНС за купуване на гласове, касаещи местните избори през 2015 г. Справките касаят региона, уточни още Гешев. Назначена е експертиза на справките, които по думите на Гешев не са с гриф "секретно", но били за служебно ползване. Те били изведени с номера и печати на ДАНС.

При обиските са намерени листи, на които имало написани въпроси и отговори за това как да се действа и какво да се отговаря в случай на арести и полицейска акция. Въпреки че кметът се е подготвял и е получавал съвети, операцията минала при нужното ниво на секретност, посочи Гешев и уточни, че тази комуникация кметът водел със своя втора братовчедка. 

Разследващите намерили и тефтер, в който били записани имената на фирми и суми, свързани с дейности на общината. Прокуратурата ще проверява дали чрез тези фирми са източвани пари на общината. Намерени са всички счетоводни документи и печати на фирмите на едно място.

Освен кмета, с повдигнато обвинение за документни престъпления е и служител на общината, който е с парична гаранция от 10 000 лева.

Обвиненията срещу кмета разделиха жителите на Септември. 
11 от общо 13-те кметове на населени места към общината започнаха подписка в защита на Рачев. Днес те излязоха пред сградата на общината на импровизиран митинг, за да изразят подкрепата си, а по-късно протестът се премести пред сградата на полицейското управление в Септември. 

Ние, кметовете, но по населените места също така хората са доволни от това, което се прави, и съм сигурен, че и хората ще го подкрепят. Подписки и стачки, ако трябва, и така нататък, само и само да си излезнат нещата на яве. 

Председателят на инициативния комитет "Да спасим община Септември" адв. Николай Баташки и Николай Проданов – управител на хотел във Варвара – са хората, подали сигналите срещу Рачев в прокуратурата. Те също бяха пред Общината и казаха: 

Продължаваме с всички законови действия – от протести до сигнали и до съдействие на прокуратура, полиция.

В района има засилено полицейско присъствие. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Две катастрофи в пловдивския участък на магистрала "Тракия" този следобед

Моторист и неговата спътничка са пострадали при катастрофа на магистрала „Тракия“ на разклона на пловдивското село Царацово .  Сигнал за случилото се е подаден около 14,30 часа на телефон 112, съобщава БТА, позовавайки се на пловдивската дирекция на МВР.  Катастрофата е между автобус и мотор и е причинена заради отнето предимство по вина на..

публикувано на 16.06.24 в 17:24

Отиде си обичаният пловдивски писател и преподавател доц. Владо Янев

Големият пловдивски белетрист, поет, литературен критик и историк Владимир Янев е починал на 74-годишна възраст. Това съобщават негови приятели и колеги , които му отдават почит чрез постове във фейбук.  Отишъл си е моят приятел и колега Владимир Янев! Сбогом, Владо! , написа историкът проф. Димо Чешмеджиев. А Валери Станков отбелязва:  На..

публикувано на 16.06.24 в 14:30

Еко базар в парк "Гарнизонна фурна" в район "Западен"

В пловдивския район „Западен“ започва четвъртото издание на инициативата Re:Bazaar.  Под мотото „Зелен западен”  в парк “Гарнизонна фурна” – на кръстовището между бул. “Пещерско шосе” и “Копривщица”,  ще се проведат базар на употребявани вещи, образователни игри, работилници за рециклиране, ще има спорт и забавления. В специално обособена зона..

публикувано на 16.06.24 в 11:01

„5 минути за твоето здраве“ днес в Дондуковата градина

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето. Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина. Високотехнологичните изследвания ще се правят в рамките на 5 минути в..

обновено на 16.06.24 в 09:27

Температурите се повишават, днес в Пловдив 32°

Днес ще бъде слънчево , след обяд над планините и планинските райони ще e с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Ще остане почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, в Пловдив – 32°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста..

обновено на 16.06.24 в 09:25