Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Независимите медии в България се броят на пръсти

Намаляване на доверието в медиите и в същото време чувствително увеличение на доверието в журналистите.

Тази на пръв поглед парадоксална констатация се съдържа в глобалното изследване Edelman Trust Barometer. Проучването показва, че социалните мрежи като източник на информация, губят доверие сред своите потребители, които все по-често предпочитат да използват "традиционните" медии. За изводите от глобалното изследване - интервю на Емил Костов с  журналистката Стояна Георгиева, главен редактор на "Медиапул".

След целия опит на хората в социалните мрежи, те усещат, че там им много уловки, много капани. Нормално е обществеността да търси реална информация там, където може да я намери в медиите и в истинската журналистика, това заяви Стояна Георгиева в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив. Според нея не може да се очаква ренесанс на печатните издания.

Всички печатни медии имат сайтове и посещенията са повече от онлайн посетители, както и рекламата. Много трудно е да се говори, че ще има някакво възраждане на печатните медии в обозримо бъдеще. Но от друга страна – тази тенденцията, която се наблюдава във Великобритания, говори за „здравословен синдром“ на публичното търсене, коментира Стояна Георгиева.

Този здравословен синдром не може да се прехвърли в България

Пресата във Великобритания има дългогодишни традиции на независимост, много силни професионалисти работят там. Независимо от всички скандали и трусове, там вестниците са един меродавен източник на информация. В България това далеч не е така. Да не говорим, че през последните години има голямо сгромолясване на медийната свобода. В момента България е на последно място по свобода на медиите в ЕС. И ако сега България трябваше да кандидатства за ЕС, тя нямаше да отговаря на този критерий, коментира Стояна Георгиева.

Медийната среда у нас

В резултат на инфектирането на медийната среда от една медийна група, която е собственост или е под контрола на Делян Пеевски, нещата стигнаха дотам, че ако някой е имал за цел българското общество да бъде объркано, да не вярва на никой – то тази цел е постигнато. Едно такова обществено мнение, което не е информирано, което е безкрайно подвеждано и манипулирано, то става много лесна плячка за политици и всякакви други шамани. От тази гледна точка – България е застрашена, българската демокрация е застрашена. Защото за да има силно гражданско общество – трябва да има информирани граждани. А за да има информирани граждани – трябва да има независими медии. За съжаление - в България независимите медии се броят на пръсти, заяви Георгиева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.Още от категорията

Асеновградчани на бунт срещу нощен тормоз на изгрална зала

Над 70 асеновградчани реагират в гражданска подписка срещу постоянния нощен шум от билярдна зала с наргиле в Асеновград. Хората твърдят, че в продължение на четири години са подложени на тормоз през нощта, тъй като обектът работи и в малките часове след 22 часа. Често заведението затваря и в 7 часа сутринта, когато хората отиват на работа. Знаем, че..

публикувано на 18.02.20 в 11:58

Още много документи за Левски ни чакат в Османския архив

Има изключително  много неоткрити документални свидетелства, които дават информация за Васил Левски и за българската история,  които тепърва предстои да станат известни. Това, което ние от Националния музей „Васил Левски“ в Карлово  открихме в Османския архив в Истанбул, е само началото. Това заяви уредникът от музея Виктор Комбов...

публикувано на 18.02.20 в 10:40

Малките кметове предадоха на Иван Гешев сигнали за корупция

На срещата на главния прокурор Иван Гешев със Сдружението на кметовете на малките населени места в Съдебната палата присъстваха над 20 кметове. Припомняме, че тя  се проведе по настояване на кметовете. Кметът на Калофер Румен Стоянов, председател на сдружението, заяви, че срещата е заради сигнали за корупция, останали без последствия повече..

обновено на 17.02.20 в 17:39

Ревизията на приватизацията е само за морална утеха

КНСБ стана на 30 години.  Синдикалните й членове са 300 000, а най- голямото постижение за тези години е, че синдикатът заяви ясна претенция и остана незаобиколим фактор във всички предизвикателства на прехода, каза в предаването „Ден след ден“ лидерът на синдиката Пламен Димитров. В биографията на прехода той открои две реформи, които не..

публикувано на 17.02.20 в 17:09

България не е източник на неприятни изненади за ЕС

Текат финалните преговори по Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 година. В четвъртък лидерите на държавите-членки се събират на извънреден Европейски съвет по темата. Към момента преговорите между Европейския парламент и Съвета на ЕС са замразени. Парламентът отдавна свърши своята работа и прие позиция, в която настояваме да..

публикувано на 17.02.20 в 16:45