Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-важно от техническите изисквания е доверието

За трудния път на България към Шенген и еврозоната и защо преодоляването на поредица препятствия  все още не е равнозначно на преодоляване на границата, очертана от успелите държави? За смисъла на политическото изчакване „отвън“, докато се появят успешните за страната ни елити, които ще направят  видими реформите у нас и за Европа – по темата чуйте  Евгений Кънев - д-р по икономика. 

Гледах новините и изявлението на Марк Рюте и все пак трябва да сме наясно с дипломатичния изказ на министър-председател, който е на гости в България. Точните му думи бяха „много е свършено, има още малко работа да се свърши“. Сега трябва да уточним колко е тази „малко“ работа и какъв е критерият, който реално трябва да бъде изпълнен, за да има единодушие. Но тук не говорим само за един човек, защото не само Марк Рюте е пречка, а наскоро имаше и изявление на германски политици, че още не можем да бъде допуснати до Шенген. Така че не говорим само за един човек, който трябва да бъде убеден, а за едни от най-влиятелните европейски страни от ЕС е еврозоната. 

Вярно е, че Холандия бе най-гласовитият противник предвид изключително силното влияние в тази страна на националистите, които винаги са били „против“ страни като България и Румъния да влизат в Шенген, смятайки, че така ще бъде заплашена сигурността на Холандия.

Моето впечатление че това, което се изкривява, е, че ние изключително много настояваме, че щом сме изпълнили  техническите критерии – свързани с инфраструктура, огради и т.н., всичко е окей.  Въпросът обаче е, че както за Шенген, така и за еврозоната не са важни само техническите изисквания, а и наличието на доверието. На база на доверието се случва тази сигурност – дали ще е физическа по отношение на мигрантите, или финансова по отношение на еврозоната, тази сигурност е важна, за да бъде запазена стабилността и на ЕС, и на еврозоната. А тя се изразява в работеща съдебна система. Това означава, че когато има нарушения, те се разследват и виновниците се изпращат на съд.

И другото, което е много важно – имаме ли служби за обмен на поверителна информация, която да отива там, където трябва. Това е вторият план в дискусиите, които според мен, не са огласени пред публиката и затова всички ние мислим, че щом сме изпълнили техническите изисквания, всички са длъжни да ни приемат.

Работеща формула за успеха на България е да се признаят определени слабости и да се състави план, как тези слабости ще бъдат преодолени, подчерта д-р Кънев.

Няма как с „куцащ крак“  в системата на държавата да вървим напред в интеграцията и в ЕС.

Естествено, че всички българи ще бъдем щастливи, ако влезем в Шенген и в еврозоната, защото това означава от една страна пътуване навсякъде в ЕС без паспорт, а от друга – по отношение на еврозоната,  приемане на еврото, което ще облекчи стопанския живот, кредитирането ще бъде с по-ниски лихви, огромният валутен резерв, който в момента държавата пази, за да гарантира покритието на лева с евро, да бъде освободен и още много други реформи, които ще стабилизират нашата икономика и ще увеличат нейния растеж.

Предимствата на геополитиката в момента в световен мащаб  допускат сценарий да бъдем приети, без да сме изпълнили редица критерии, подчерта още д-р Евгений Кънев.  Той обаче призова да изчакаме реакцията на заявеното от Рюте в Холандия, за да бъдем сигурни, че действително имаме позитивна вест.

Повече – чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18