Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна проверка на централата за биогаз в Труд констатира липса на еконарушения

Спешна проверка на инсталацията за биогаз в село Труд извърш РИОСВ – Пловдив след сигнал на Инициативния комитет за чист въздух. 

В него се настоява за инспектиране на складирани на площадката на „Билд Инвест Сит“ ООД суровини от неизвестен произход, използвани в производството на биогаз инсталацията. От години жителите на селото твърдят, че централата е източник на неприятни миризми и настояват за закриването й.

При извършения обход експертите констатират, че на площадката има само биомаса (силаж), която се използва за производствения процес, а зареждането с тор продължава да се извършва посредством гъвкава връзка директно във ферментатора. 

От оператора е представен договор за доставка на биомаса. Експертите са установили, че за извършените дейности по третиране на отпадъци дружеството има издадено решение по Закона за управление на отпадъците. 

При проверката не са констатирани нарушения на екологичното законодателство. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха дрогиран шофьор на градски автобус в Смолян

Шофьор на автобус от градския транспорт в Смолян е задържан тази сутрин от полицията след положителен тест за наркотици, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Смолян старши комисар Цветан Цанков, цитиран от БТА. 42-годишният смолянчанин изпълнявал тази курс по линия № 4 до квартал "Езерово", когато полицейски патрул го спрял за проверка...

публикувано на 07.06.24 в 11:20

Официално: Общината потвърди, че пускат движението по „Модър-Царевец“ днес

Движението по новопостроения подлез „Модър-Царевец“ в пловдивския район „Западен“ ще бъде пуснато официално в 14 часа днес .  Това съобщиха от Община Пловдив и уточниха, че церемонията по откриването ще се състои на кръстовището на улиците „Колхида“ и „Модър“, от страната на район „Южен“. Очаква се да бъде въведена временна организация на..

обновено на 07.06.24 в 10:06

Фестивал на ароматите и вкусната храна в Брезово

Брезово е домакин на първия по рода си фестивал на ароматите и вкусната храна.  Събитието започва с бизнес форум с участието на земеделски производители на био продукти – плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни деликатеси, маслодайни култури, вино и мед.  Ще бъде представена и марката „Био Брезово“ за най-висок стандарт и гарант..

публикувано на 07.06.24 в 07:06

Отново блокада на Подбалканския път при Калофер

Продължават протестите на животновъдите от района на Карлово и Калофер. И днес те ще блокират за час Подбалканския път от западния вход на Калофер. Палатковият лагер също остава.  Блокадата ще започне в 9 часа, а полиция ще отбива трафика през града.  Животновъдите протестират с искане за достатъчно площи в Национален парк „Централен Балкан“,..

обновено на 07.06.24 в 06:46

Риба на фурна е разболяла децата от "Радост"

Има отклонения от нормите при пробите на храната и посудата, взети от  пловдивската детска градина "Радост" заради сигнал със  съмнения за взрив от хранително заболяване през миналата седмица, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните след извършена проверка в градината и фирмата, приготвила храната. 8 от общо 90 изхранени на 30 май деца  са..

публикувано на 06.06.24 в 21:21