Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира проучване за нуждите на фирмите от кадри в Пловдив

Агенцията по заетостта стартира на своята електронна страница проучване на потребностите на работодателите в България от кадри. От тази седмица представителите на бизнеса могат да посочват директно в on-line анкетен формуляр обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от тях работници и специалисти.

Работодателите ще имат възможността да отбелязват и т.нар. „меки умения”, които е необходимо да притежава техният персонал, както и очакванията си за вид и обхват на търсени професии в по-дългосрочен план – след 3 до 5 години.

Потребностите на работодателите ще се проучват два пъти в годината – през февруари и през август. Въз основа на събраната  информация ще се определят по-нататъшните приоритети на областната и националната политика в сферата на образованието, обучението и насърчаване на заетостта. 

Агенцията по заетостта очаква работодателите да се включат активно в проучването, резултатите от което ще бъдат в полза на всички участници в трудовия пазар и развитието на потенциала на работната сила. Анкетният формуляр ще може да се попълва до 28 февруари 2018 г. на електронната страница на Агенцията по заетостта в рубриките „Проучване за потребностите от работа сила” и „На фокус”, а на следващ етап - и на електронните страници на областните администрации в страната.

Мария Георгиева, директор на Агенцията по заетостта в Пловдив предоставя информация за първата им мащабна анкета, която цели да проучи работодателските потребности от кадри в Пловдив и областта. Тя съобщи, че безработицата намалява и безработните средно за 2017-та година са 16 812, което е изключително ниско ниво. Само за град Пловдив  без работа са  5 586 човека през последния месец. 

Данните са обобщени и на тяхна база е ясно, че миналата година е била изключително благоприятна за всички търсещи работа лица, поясни Георгиева. През годината са обявени за пловдивска област 21 420 работни места, а само за града 8 614 работни места. 

Интересното е, че започва да се реализира приток на кадри от съседни общини и области, посочи още Мария Георгиева. Тя смята, че ще продължи тенденцията и през 2018 година за обхват на работна сила, извън групата на регистрираните безработни. 

Важно е да са активират неаткивни лица и да се мотивират да започнат работа за заявените работни места, смята Георгиева.Тя посочи, че се търсят много места без изисквания за квалификация. Младежката безработица намалява като цяло, сочат данните и бележи спад с 12%.  При нея динамиката е много голяма, младежите се регистрират и много бързо се реализират на пазара на труда. 

Също така липсват кадри в медицината, инженерни специалисти в IT сектора, строителни специалисти, както и изобщо търсят се квалифицирани специалисти с висше и средно специално образование. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33