Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектите на Пловдив, пастирката Анка и доверието във властта

| обновено на 08.02.18 в 17:34

Някои от знаковите проекти на Пловдив - като реконструкцията на площад "Централен" - отиват далеч напред във времето и със сигурност няма да се случат за 2019-та. Около това мнение се солидаризираха журналистите Любомир Минчев и Иво Дернев, които гостуваха в предаването „Ден след ден“.

Умишленото саботиране на обекти е тенденция, в която има икономически, а може би и политически интереси, каза в коментар на последните събития около спрените от пастирката Анка от Антоново процедури Любомир Минчев. По думите му създадените големи очаквания  за домакинството на Пловдив като европейска столица на културата са изострили страстите и дори са стартирали кампанията за местните избори с две години по- рано.

Според Иво Дернев не е редно „случаят Анка“ да се използва като оправдание, че едва ли не целия свят е срещу Пловдив. Според него въпросът е какво ще видим ако отстраним от картинката Анка - кои проекти са започнати в срок, кои са завършени, каква е прозрачността на процедурите и колко диалогична е властта. Специално за ремонта на централния площад той попита какво е водещото – сроковете или качеството. След като вече е ясно, че срокът за след 10 месеца е непостижим, тогава резонно е да се обяви нов архитектурен конкурс.

Проектът Европейска културна столица ще се случи, със или без ремонта на  площада – смята Любомир Минчев. Важно е обаче каква е по- дългосрочната перспектива на града, какво ще последва след 2019-та, през  2020, 2021 година...

Липсата на диалога е основното, доверието го няма, настоя в разговора Иво Дернев - затова и теорията на конспирацията се просмуква навсякъде.

Любомир Минчев допълни, че по този модел ситуацията  се използва  и за политически цели. По думите общественото пространство се пълни с гласовете на хора, които смятат, че без тях нищо няма да се случи, вдигат шум и истеризират. Има хора, които се държат като диверсанти, каза журналистът. Те имат права, но е добре да се припомни, че решенията какво и как да се случи го взима администрацията, тя трябва да носи отговорност.  И нека след две години на изборите се даде оценка какво и как е свършено.

Чуйте целия разговор в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17